RejserGolf- og rejseoplevelserGolf og meget andet i Bergen (2) - Rejseoplevelser fra Norge

Golf og meget andet i Bergen (2) – Rejseoplevelser fra Norge

Bergen Golfklubb er fra 1937 og dermed Norges tredje ældste. Banen finder man otte kilometer nord for Bergen, en tur der i bil tager 10 minutter fra Sentrum. Tager man bussen, som afgår fra Bryggen hvert 20. minut, skal man regne med halv times tid.

Man får et godt indtryk af den smalle og korte bane, når man går ind på klubbens hjemmeside og ser dronevideoen af de ni huller, som snor sig gennem en dal, hvor fairwayen er flankeret af høje træer. Hele vejen! De ni huller fordeler sig på tre par-3 huller, fem par-4 og et enkelt par-5. Gul tee spiller 2276 meter, rød 1880 og orange 1002.

Ifølge Bergen Golfklubbs hjemmeside, så er det en af Norges ”beste 9 hulls baner beliggende i idylliske omgivelser (…)”, som i dag ”fremstår som en ’smal’ og ganske krevende bane.”

På en lang norsk sommerdag er der både tid til at spille Bergen Golfklubbs ni golfhuller og farte rundt i byen på gåben eller eventuelt på løbehjul med hjælpemotor.

Turen op og ned og rundt på Fløyen er meget forståeligt en af Norges største turistattraktioner, jf. videoen ovenfor.

Fløyen kan man udmærket kan nå ved egen hjælp, hvis man altså har mod på at tage vandrestien, og hvis man har meget gode ben eller et motorstærkt løbehjul til sin rådighed.

Destinationen Fløyen staves i øvrigt med ’y’. Firmaet Fløien med ’i’.

400 meter oppe får man ikke hele Bergen med på billedet, selv i widescreen.

Selv med to widescreen billeder får man ikke hele Bergen med.

Fløien Folkerestaurant har i sommersæsonen udskænkning og et jazzband på terrassen.

Bag Folkerestauranten er der vandrestier, hvor man kan møde geder, der har alt for travlt med at afbarke træerne til at hilse.

På den ene side af den ottekantede sø Lille Lungegårdsvann står en række gamle gavlhuse skulder ved skulder.

Udsigt fra KODE til Lille Lungegårdsvannet med springvand (yderst t.h.)

På den anden side af Lille Lungegårdsvann ligger fire kunstmuseer i forlængelse af hinanden: Lysverket, Rasmus Meyer, Stenersen og Permanenten, som (bl.a.) sammen med tre mindre museer for henholdsvis den romantiske komponist Ole Bull, den nationalromantiske Edvard Grieg og den nyklassiske Harald Sæverud danner Kunstmuseer og Komponisthjem, et af Nordens største museumskomplekser for kunst og musik, bedre kendt under den underlige forkortelse KODE.

Bergen er sandelig meget andet end natur og gamle huse. Den er et overflødighedshorn af kunst og kultur. Stenersen byder fx på 250 værker, bl.a. af Picasso, Klee, Munch, Jorn og Vasarely. Og Rasmus Meyer rummer verdens tredjestørste samling af Edvard Munch.

Tre dage i Bergen er alt for lidt for at få fuldt udbytte af de mange interessante natur- og kulturtilbud. Dette besøg var velsignet af solskin og varme. Næste gang bliver det forhåbentligt regnvejr. Brostensbelagte gader er jo meget smukkere våde end tørre og støvede.

Epilog

I det altid smukke Bergen, er det ikke let at være forfatter. I ”Byen der skriver sig stor”, Information 9. 5. 2014, er Jannie Schjødt Kold taget til skrivekunstakademiet Værftet i Bergen, hvor hun spørger den danske forfatter Liv Nimand Duvå: ”Kan man overhovedet få lavet noget her i al den skønhed? Og får svaret:

»Nogle gange er man sådan helt ’tra-la-la-la,’« (…) »Andre gange, hvis jeg er i dårligt humør og kigger ud, tænker jeg bare: ’Fuck fjeldet!’«

Dette var anden del i serien – første del kan læses her. Derefter gik turen videre til Oslo, som der kan læses om her.

Tekst og video: Kim Boje

Fotos: Annemarie og Kim Boje

GOLF
BERGEN
LITTERATUR
Illustration af H.C. Andersens eventyr “Laserne” (1874) udført af tegneren og maleren Lorenz Frølich

H. C. Andersen, ”Laserne”. Offentliggjort første gang i december 1868. Værket udkom senere i Eventyr og Historier i 1874. Et eventyr om den danske og den norske folkekarakter. Gæt selv hvem der er dansk, og hvem der er norsk i nedenstående replikskifte:

»Vi er så godmodige, så beskedne, vi tror for lidet om os selv (…). Jeg er blød og bøielig, taaler Alt, misunder Ingen, taler godt om Alle, uagtet der er ikke meget godt at sige om de fleste Andre, men lad dem om det! jeg gjør nu altid Grin af det, for jeg er saa begavet! «

»Suttesød og fad Brage-Snak« (…) »Tal mig ikke dette Fladelandets bløde Klistersprog, jeg vamles ved det!”

Gunnar Staalesen, 1900 Morgenrøde (Bergen-trilogien 1), 1950 High Noon (Bergen-trilogien 2) og 1999 Aftensang (Bergen-trilogien 3). Vindrosen 1998, 1999 og 2001.

”Som læser er det svært ikke at udbryde: »Jeg er en bergenser« efter at have været en del af denne by igennem 100 voldsomme år. Vi har været overalt, set det hele, oplevet det hele. Vi har siddet på de bedste pladser i byens teater, vi har set mindre flatterende ting bag scenen, vi har danset til Leif Pedersens saxofon på flere restauranter, har hørt den tragisk hurtigkørende bil i en sommerstille gade i 1963, vi har lagt blomster på en uendelig række af kister, vi har drukket øl, hjemmebrændt whisky og sodavand med hver eneste familie, har løftet dyner, siddet i sofaer, bag skriveborde, kigget ud ad vinduer.” (Rikke Rottensten i Kristeligt Dagblad 21. 12. 2001)

Golf og meget andet i Bergen kræver gode ben og en god siesta

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev - udsendes hver mandag

Når du har skrevet din e-mail adresse og trykket tilmeld, modtager du en e-mail, hvor du skal bekræfte din tilmelding. Du kan altid framelde dig nyhedsbrevet ved at trykke på linket i bunden af nyhedsbrevet eller sende en mail til info@19hul.dk. Vi passer på dine data - læs mere i vores persondatapolitik.

Relaterede artikler

Manon De Roey vandt Investec South African Women’s Open

Manon De Roey vandt Investec South African Women’s Open, som var tællende til Ladies European Tour og den sydafrikanske Sunshine Ladies Tour, hvor det...

Rasmus Neergaard-Petersen vandt UAE Challenge

24-årige Rasmus Neergaard-Petersen vandt sin anden Challenge Tour turnering i år, da han kunne løfte trofæet i UAE Challenge på Saadiyat Beach Golf Club...

De fem nyeste artikler på 19hul.dk