RejserGolf- og rejseoplevelserGolf og meget andet i Oslo (1) - Rejseoplevelser fra Norge

Golf og meget andet i Oslo (1) – Rejseoplevelser fra Norge

OSLO GOLFKLUBB

Direktør i Oslo Golfklubb Niels Vik er en travl mand. Forleden var CNN. LIVING GOLF forbi, og i dag bliver han forstyrret af 19. HUL.

Fra Oslo Sentrum til Oslo Golfklubb tager det 20 minutter i bil og en halv times tid med bus.

Trods travlheden har Niels Vik tid til at fortælle lidt om golfbanen, der ligger langs Bogstadsøens sydlige bred.

Oslo Golfklubb er meget populær hos udenlandske golfmagasiner og tv-selskaber, måske fordi man ”ikke finder en bane, der er bedre vedligeholdt og bedre kvalitetsmæssigt (…) nord for Alperne.” En udtalelse, der stammer fra nedenstående korte klip med direktøren.

Det skal blive spændende at se, om Viks udtalelse er et reklamestunt, eller om der virkeligt skulle være hold i påstanden.

Niels Vik er tæt på sandheden, og her henvises ikke til et norsk eller dansk satireprogram. Hvornår har man sidst set en granittrappe op til teeboksen og en manicureret, skrånende plæne nydeligt studset helt ind til trappetrinene? Undertegnede har aldrig set noget lignende!

Martin Ulseth på 15. hul. Par-5. 498 meter fra back-tee

Og hvornår har man sidst betrådt en fairway, der ligner et nyrenset væg-til-væg-tæppe? Som man går forsigtigt på af frygt for at sætte mærker i luven! Ikke engang det berømte Sawgrass er så tæt, så grønt og så lækkert!

Læg i øvrigt mærke til Oslos vartegn, Holmenkollens Hopptårn, som strækker hals over fjeldet i det fjerne!

Hvornår har man slået ud fra en helt plan teeboks med græs som på en green? Og hvor det føles som en helligbrøde, hvis tørven ikke er lagt på plads?

Niels Vik har ret. Kvaliteten af græstæppet i Oslo Golfklubb findes højest sandsynligt ikke i en bedre kvalitet nord for Alperne.

Men hvad mener medlemmerne selv om banen?  Intervieweren prøver at lægge ordene i munden på Toto, Per og Bert, en meget charmerende trebold, og får nogle charmerende svar retur, som man kan høre og se nedenfor.

”Helt fantastisk… vældig let… nei, ikke vanskelig, nei, eh …”
”Jeg synes alt er vanskelig, men, eh… straks blir det bedre!”

Sjældent er golf blevet defineret mere præcist! Somme tider er det meget vanskeligt, sommetider mindre vanskeligt, men det er altid fantastisk!

En to-bold slår direkte mod greenen på 14., et par-4 på 303 meter fra back-tee. Den ene bold lander i greensidebunkeren, den anden på den grønne green, 10 meter fra flaget.

De to golfspillere viser sig at være medlemmer af Oslo Golfklubb. Som det fremgår af interviewet nedenfor er den unge mand i den røde polo, Martin Ulseth, professionel i Nordic League aka Ecco Touren. Martins spillemakker i den sorte polo, Anders Ellingsberg, har optrådt i Nordic League, men har skrinlagt den professionelle drøm.

Ulseth og Ellingsberg, der har spillet på mange golfbaner i ud- og indland, er enige om at banen her ved Bogstadsøen er fantastisk. En fantastisk bane i en fantastisk natur. Meget tyder efterhånden på, at direktør Niels Vik har ret i sin påstand om, at man ikke finder en golfbane nord for Alperne, der er bedre end Oslo Golfklubbs. Det lykkes i hvert fald ikke finde nogen, som er uenige med ham i dagens voxpop undersøgelse.

Apropos den fantastiske golfbane og omgivelserne ved Bogstadssøen. Følger man Anders Ellingsbergs puttelinje på 14. green og lader blikket vandre videre i samme retning, kan man se Bogstad Gårds fine fiskehus på den anden side af søen. Det kræver dog overordentligt gode øjne eller en kikkert at tage fiskehuset i nærmere øjesyn.

Bøbban Paus, ”Fiskehuset” (udsnit)

Fiskehuset kan til gengæld studeres nærmere på klubhusets fællestoilet, hvor der hænger et fint vinterbillede af huset, som den norske billedkunstner Bøbban Paus har malet.

En dansk greenkeeper med norske forbindelser, Niels Christian Christensen fra Viborg Golfklub, fortalte forleden, at han godt kunne forstå, hvorfor standarden i Oslo Golfklubb er som den er.

”De er meget ambitiøse. Det skulle ikke undre mig, hvis Solheim Cuppen kommer til Oslo en dag med den bane og med Suzann Pettersen på kontoret. En flerfoldig vinder af Solheim Cup og tidligere nr. 2 på kvindernes verdensrangliste har sikkert gode forbindelser. Og penge er tydeligvis ikke noget problem i Oslo Golfklubb.”

”Me and Seve”

Oslo Golfklubb er også godt bemandet i proshoppen, hvor Stephen Newey har regeret så godt og så længe – foreløbig i 48 år – at han har fået opkaldt et hjørne af golfanlægget efter sig. Stephen blev PGA Pro of Europe i 1995, men er mere stolt af fotoet, hvor han poserer sammen med sit store idol Severiano Ballesteros.

I dagens sidste interview fra Oslo Golfklubb er det et mangeårigt klubmedlem, Tore Grimm, der stiller spørgsmålene.

– ”Hvor kommer du fra?”
– ”Danmark.”
– ”Hvilken avis? ”
– ”Den hedder 19. hul.”
– ” 19. hull. Der er jo øl der!”
– ”Ja, og gode historier.”
– ”19. hull. Jamen, da ses vi der.”
– ”Det er da det vi gør!”

Rejseskribenten og hans bedre halvdel skal videre, men for det tilfælde at du, kære læser, ikke så Oslo Golfklubb på CNN den 15. juli – Living Golf. Norway – så er muligheden her:

OG NU TIL NOGET HELT ANDET

Fra Oslo Golfklubb kan man køre til Vigelandsparken i Frogneranlægget på et kvarter. Med bus tager det en halv time.

Hovedportalen i art deco byder velkommen i dekorative lige linjer. Indenfor portalen finder man et monumentalt skulpturlandskab med mere end 200 værker i bløde linjer af den norske billedhugger Gustav Vigeland (1869–1943).

Efter Vigeland i 1890’erne havde studeret Rodin i Paris og Michelangelo i Rom, tog han tilbage til Norge, hvor han studerede unge kvinder i Kristiania. I 1910 begyndte skulptøren at forme sine nøgne børn, kvinder og mænd i bløde linjer og ler, og lod derefter andre hugge dem ud i granit, støbe dem i bronze eller smedejern.

Bystyret i Kristiania syntes godt om Vigelands værker og bevilgede ham midler til et fontæneprojekt. I 1924 blev anlægsarbejdet skudt i gang. Ved knopskydning udviklede parken sig, og i 1950 stod Hovedportalen, Fontænen, Broen, Monolitten og Livshjulet færdige, og Vigelandsparken kunne endelig indvies.

Når man ser Vigelands enestående monolit gennem et jerngitter af muskuløse mænd, kan man måske få falliske associationer og tro, den blot er ment som en potent manifestation af maskulin kraft og styrke. Sådan som det fx er tilfældet på Trajans sejrsøjle i Rom og på Napoleons ditto i Paris.

Men på Vigelands mange meter høje søjle – som tre mand huggede ud af én lang granitblok på 13 år – fortælles der ikke om krigens sejre. Her handler det om 121 menneskikkelser, der er flettet ind i hinanden, og som strækker armene mod himmelen, som for at komme nærmere deres Gud. Det var sådan Vigeland selv så sit værk. Lidt på samme måde som ægypterne opfattede deres obelisker som en hyldest til solguden Re.

Vi må se at komme videre. Som man kan se i nedenstående faktaboks, venter mange andre interessante oplevelser i Oslo.

Læs anden del i serien her.

Tekst og video: Kim Boje
Fotos: Annemarie og Kim Boje

Martin Ulseth og Anders Ellingsberg, Oslo Golfklubb.
OSLO GOLFKLUBB

TURIST I OSLO OG OMEGN
SPILLEFILM FRA OSLO

Instruktør Joachim Trier og manusforfatter Eskil Vogts Oslo Trilogien, der kan ses på Netflix og Filmstriben, blev nomineret til Den Gyldne Palme i 2021 og til en Oscar i to forskellige kategorier. Danske medier var også glade for de tre film:

  • Reprise og Oslo, 31. august er med historierne om forvirret ungdom ”to af de bedste nordiske film i nyere tid”, Ekkofilm, 20.8. 2019
  • Verdens værste menneske er ”noget mindre dyster end Reprise fra 2006 og Oslo, 31. august’ fra 2011 men ikke mindre skarp af den grund. Et elegant portræt af tidsånden, der holder en god balance mellem lækker melankoli og spydig humor”, Information, 6. 2022
ROMANER FRA OSLO

Lars Saabye Christensen, Ewald og Maj (bd. 1), Maj (bd. 2), Skyggebogen (bd. 3), Jesper og Trude (bd. 4) – tilsammen tetralogien Byens spor.

  • Byens spor er ”et eminent tidsbillede fra efterkrigstidens Oslo, skrevet i den fineste prosa, giver et nuanceret indblik i hverdagslivet med afsæt i 7-årige Jesper og hans traditionelle familie”, Litteratursiden, 25. 6. 2018

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev - udsendes hver mandag

Når du har skrevet din e-mail adresse og trykket tilmeld, modtager du en e-mail, hvor du skal bekræfte din tilmelding. Du kan altid framelde dig nyhedsbrevet ved at trykke på linket i bunden af nyhedsbrevet eller sende en mail til info@19hul.dk. Vi passer på dine data - læs mere i vores persondatapolitik.

Relaterede artikler

Emily i top-10 da Hannah Green vandt JM Eagle LA Championship

Hannah Green vandt LPGA turneringen JM Eagle LA Championship presented by Plastpro. Se højdepunkter ovenfor. Emily var nr. 5 efter anden runde, men nr. 10...

Tim Widing vandt for anden uge i træk på Korn Ferry Tour

Svenske Tim Widing vandt for anden uge i træk på Korn Ferry Tour, og denne gang Veritex Bank Championship. Inden finalerunden havde svenske 26-årige Tim...

De fem nyeste artikler på 19hul.dk