RejserGolf- og rejseoplevelserGolf og meget andet i Oslo (2) - Rejseoplevelser fra Norge

Golf og meget andet i Oslo (2) – Rejseoplevelser fra Norge

Filosof og teolog Søren Kierkegaard skrev i sin tid om gåturens sjælelige velsignelser: ”Jeg kjender ingen Tanke saa Tung, at man jo ikke kan gaae fra den.”  Det er nutidens sundhedsforsker Bente Klarlund enig i. Den danske sundhedsapostel holder foredrag med overskriften: ”Gå, så går det nok – gå og styrk din fysiske og mentale sundhed.”

Noget tyder på, at VisitOslo kender til både Kierkegaard og Klarlund. På turistbureauets hjemmeside finder man således fem skræddersyede, kulturelle gåture, hver på 10.000 skridt. Vandreture, der vil gøre turisterne i Oslo mentalt sundere, fysisk sundere og klogere. En win-win-win!

Vi golfere går 10.000 meter, når vi spiller 18 huller! Mindst! Så for rejseskribenten og hans frue er 10.000 skridt ikke noget at snakke om.

Dagens alternativ til VisitOslos fem vandreture begynder ved National Theatret. Da den norske nationalscene slog dørene op i 1899, var der hele tre åbningsforestillinger. En af Holberg, en af Ibsen og en af Bjørnson. Denne julidag 124 år senere er ingen af de tre store dramatikere på programmet. Ibsen optræder dog på plakaten i Liv Gulbrandsens ”Hold kæft, det er Ibsen”, som ifølge teatrets egen teaser er ”en hjerteskærende sjov, tæt og inderlig historie om Henrik Ibsen og hans egen mormor.”

Næste stop på gåturen er ved Narvesen Karl Johan, hvor folk køber kolde drikke i det varme vejr. Ligesom National Theatret ligger kiosken i Studenterlunden, en stor park i centrum af Oslo.

På Karl Johan Hotel kan man fra balkonen over hovedindgangen se op til Det kongelige Slott, der ligger for enden af Karl Johan Gate.

Foran Stortinget, det norske parlament – hvor der er rundvisninger på hverdage indtil den 25. august – står nogle turister med en is i den ene hånd og en smart telefon i den anden.

Fra Stortinget er der 10 minutter på gåben ned til Holmen, hvor Deichman biblioteket ligger lige over for Operahuset. Deichman biblioteket fra 1785 var fra første dag åbent for alle byens borgere og blev hurtigt meget populært. Det nye bibliotek er også populært og blev kåret som verdens bedste offentlige bibliotek i 2021, et år efter det blev taget i brug.

Den kompakte og imposante bygning, som breder sig over 19.600 m², har fem etager, tre indskårne mezzaniner og en kælder med multisal og biograf. Bibliotekets brugere bliver ikke kun oplyst af litteratur og film. Lars Rambergs lysinstallation “Brainstorm” – 400 meter håndblæste glasrør i gyldengul og skinnende hvid – får af gode grund flere af de besøgende til at tage solbriller på.

Foyerens bølgende (nord)lys i Operahuset er meget behageligt, så der er egentlig ingen grund til at beholde solbrillerne på, når man leder efter billetsalget.

I 1944 donerede Edvard Munch 26.700 kunstværker til Oslo Kommune, hvor et udvalg af dem kan studeres på MUNCH, det nye museum på Holmen, som med sine 13 etager kun kan staves med meget store blokbogstaver i kursiv.

Oslo Golfklubb

Kierkegaard og Klarlund ser gåturen som balsam for krop og sjæl, men ikke alle kan finde glæden i livet ved at gå lange ture, hvad enten det foregår i en interessant by som Oslo, eller i en smuk natur, som den der omgiver Oslo Golfklubb.

Edvard Munch var ikke, som Kierkegaard, i stand til at gå fra sine tunge tanker, men hans psykiske udfordringer blev til gengæld et brændstof, der var med til at udvikle hans kunstneriske idéer, blandt andet i digtet om rovfuglen, der satte sig fast i hans indre.

Tegningen og digtet om rovfuglen stammer fra Kundskabens Træ, et stort, tungt album med skitser, tegninger, grafik og tekster, som Munch efterlod sig, og som man kan se udfoldet på Munchmuseets 3. sal, hvor overskriften er ALT ER LIV. De endelige værker, som ofte er baseret på skitsebogens ufærdige tegninger og digte, kan bedst ses på museets 4. sal, hvor gennemarbejdede hovedværker som Skriget, Det syge barn og Madonna er udstillet under den kryptiske titel UENDELIG.’

Edvard Munch, Skrik, litografi ca. 1895

Landskabet bag Skrigets skaldede hovedperson er himmelråbende grufuldt, og den angst, som står malet i figurens ansigt, kan man ikke gå forbi uden at blive påvirket følelsesmæssigt.

MUNCH er godt forsynet med Skrik, som billedet kaldes på museet, der råder over diverse skitser og otte færdige versioner: et oliemaleri, en tegning med farveblyant og seks litografier. Alle værker er på pap eller papir, hvilket gør de temperatur-, lys- og luftfølsomme Skrik mere skrøbelige, end hvis de havde været udført på lærred, hvorfor der kun fremvises én udgave ad gangen. Hver halve time er der afløsning, så hvis man vil se alle tre udgaver – olie, tegning, litografi – skal man være meget tålmodig og holde godt øje med klokken.

Der er andre interessante udstillinger på 6. 7. 9. og 10. etage. Men efter dagens 18.000 skridt  skal man tage rulletrapperne op til restauranten på 12. sal. For det passer, hvad skiltet siger.

”I scream for ice cream” 😱

For ikke så længe siden dukkede denne emoji op på alverdens digitale platforme, som må være inspireret af det skaldede hoved med den vidtåbne mund og hænderne for ørerne. Så nu er Edvard Munks billede blevet internationalt blåstemplet som selve sindbilledet på gru og rædsel. Eller er det? Isvafler og angst! Det rimer mere på Halloween end på Munch.

Efter MUNCHS muntre, rædselsvækkende skrig. Tag elevatoren op til 13. etage og gå en tur.

Dette var anden del i serien – første del kan læses her. Rejsen begyndte i Tromsø og derefter videre til Bergen og Oslo. 

Tekst og video: Kim Boje
Fotos: Annemarie og Kim Boje

TURIST I OSLO
SPILLEFILM FRA OSLO

Instruktør Joachim Trier og manusforfatter Eskil Vogts Oslo Trilogien, der kan ses på Netflix og Filmstriben, blev nomineret til Den Gyldne Palme i 2021 og til en Oscar i to forskellige kategorier. Danske medier var også glade for de tre film:

  • Reprise og Oslo, 31. august er med historierne om forvirret ungdom ”to af de bedste nordiske film i nyere tid”, Ekkofilm, 20.8. 2019
  • Verdens værste menneske er ”noget mindre dyster end Reprise fra 2006 og Oslo, 31. august’ fra 2011, men ikke mindre skarp af den grund. Et elegant portræt af tidsånden, der holder en god balance mellem lækker melankoli og spydig humor”, Information, 6. 2022
ROMANER FRA OSLO

Lars Saabye Christensen, Ewald og Maj (bd. 1), Maj (bd. 2), Skyggebogen (bd. 3), Jesper og Trude (bd. 4) – tilsammen Oslo tetralogien Byens spor.

  • Byens spor er ”et eminent tidsbillede fra efterkrigstidens Oslo, skrevet i den fineste prosa, giver et nuanceret indblik i hverdagslivet med afsæt i 7-årige Jesper og hans traditionelle familie”, Litteratursiden, 25. 6. 2018

GOLF I OSLO

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev - udsendes hver mandag

Når du har skrevet din e-mail adresse og trykket tilmeld, modtager du en e-mail, hvor du skal bekræfte din tilmelding. Du kan altid framelde dig nyhedsbrevet ved at trykke på linket i bunden af nyhedsbrevet eller sende en mail til info@19hul.dk. Vi passer på dine data - læs mere i vores persondatapolitik.

Relaterede artikler

Rasmus Neergaard-Petersen vandt UAE Challenge

24-årige Rasmus Neergaard-Petersen vandt sin anden Challenge Tour turnering i år, da han kunne løfte trofæet i UAE Challenge på Saadiyat Beach Golf Club...

Yuto Katsuragawa vandt ISPS HANDA Championship for anden gang

Yuto Katsuragawa fra værtslandet Japan vandt DP World Tour turneringen ISPS HANDA Championship, hvor alle fem danskere missede cuttet. er er højdepunkter fra hans...

De fem nyeste artikler på 19hul.dk