RejserCypern, rejserEn julehistorie med natur, kultur og golf - Rejseoplevelser fra Nordcypern (2)

En julehistorie med natur, kultur og golf – Rejseoplevelser fra Nordcypern (2)

Et kig på vejrudsigten fortæller, at solen ikke generes af enkelte skyer før over middag. Klokken otte er der 17 grader, og temperaturen topper klokken 12 med 26 grader.

Solen står op 7.03 og afslører, at der er kig til fjerne bjerge fra tagterrassen. Der er også kig til en meget nærliggende fabrik, som står bag den summen, man hører alt for godt, når vinduet lukkes op.

Der er wi-fi på Sun Hotel. Nordcypern er ikke en del af EU, så prisen for at roame er skyhøj. Medmindre man altså har husket at købe et udvidet abonnement. Har man glemt det, og skal man kunne finde rundt offline, kan man downloade kortet over Cypern.

Der er fitnesscenter på hotellet, men hvorfor gå i kælderen, når man kan tage en svømmetur i terrassepoolen på taget?

God morgenmad. Yoghurt med frugt og havregryn. Og hårdkogt æg med toast. Der er alt, man kan ønske sig, bortset fra blødkogte æg. Og appelsinjuice. Men en friskpresset udgave kan tilkøbes.

En gåtur i kvarteret afslører, at der reklameres heftigt for Tuborg. I hvert fald i Tezer Market, en lille købmand, et par hundrede meter ned ad Mehmet Akif gaden.

Kemal Atatürk fejres hvert år den 29. oktober for at have oprettet den Tyrkiske Republik i 1923. Faktisk er det en national helligdag – både i Tyrkiet og i den tyrkisk-cypriotiske del af Cypern. Tyrkiets nuværende præsident, Recep Erdogan, glimrer som regel ved sit fravær under festlighederne den 29. oktober. Han og hans hustru, Ermine – den første førstedame, der bærer tørklæde – er som regel på ferie, når republikken og Atatürk skal fejres. Måske fordi ægteparret Erdogan ikke er så begejstrede for Atatürks verdslige samfundsmodel.

Længere nede ad gaden er der høje hoteller, et kasino og reklamer i vestlig stil. Atatürks modernisering af det tyrkiske samfund ses overalt, selv om det er meget længe siden Tyrkiets revolutionære reformator døde.

Den hvide minaret på den modsatte side af Mehmet Akif er pudsigt nok bygget sammen med en tøjforretning. Jeg spørger ekspedienten, hvad der er blevet af moskéen og får at vide, at den er i kælderen.

Ud over at sælge stangtøj i pangfarver fører butiksindehaveren også et personligt korstog mod de mange trafikulykker med dødelig udgang i Nordcypern. Portrætfotos af vanvidsbilisternes ofre hænger overfor et billede af butiksindehaverens søn, der døde i en trafikulykke for 20 år siden.

Går man videre ligeud, kommer man til Kyrenia Porten og Nicosias gamle by.

Kyrenia Porten er en af de tre byporte i den venetianske forsvarsmur. Muren er godt 450 år gammel og går hele vejen rundt om det centrale Nicosia. Fire en halv kilometer velbevaret sandstensmur, som, ud over de tre porte, er udstyret med 11 bastioner.

Frugt til gåturen kan købes hos gadesælgere i den indre by.

Büyük Han er et besøg værd. Det er et monumentalt firefløjet anlæg, som osmannerne brugte som karavanserai, også kaldet khan eller han. Et herberg på Silkevejen, hvor kameler og deres drivere kunne gøre stop og få tanket mad og vand.

Briterne brugte Büyük Han som fængsel. Senere flyttede fattiglemmer ind, og nu er her restauranter og forretninger og et muslimsk kapel.

Nicosia er det engelske navn for Cyperns hovedstad, Lefkoşa det tyrkiske navn, Lefkosia det græske.

På vægmaleriet, lige under Lefkoşa, er Selimye Moskéen afbildet, også kaldet Agia Sofia. Oprindeligt var det en kristen domkirke – Sankt Sofia Katedralen, bygget af den franske adelsfamilie Lusignan – men efter opdelingen af Cypern blev den til en moské.

For tiden er Selimye Moskéen under ombygning, så man må nøjes med at betragte den udefra.

Bedestan (Bedesten) ligger lige bag Selimye Moskéen. Bygningen er et meget godt eksempel på, hvor eftertragtet Cypern har været alle dage. Det kan man se af den forvandling, bygningen har undergået de sidste mange århundreder. Sådan er det, når en ø ligger strategisk velplaceret på Silkevejen, og er et knudepunkt mellem Østen og Vesten og Norden og Syden.

Bedestan har en meget lang historie. Basilikaen, som byzantinerne byggede, går helt tilbage til det sjette århundrede. Så modificerede den franske adelsfamilie Lusiganerne kirkebygningen, så den blev gotisk. Venetianerne gjorde den til en græsk-katolsk kirke, Sankt Nikolas Kirke. Så kom Osmannerne til og brugte den som et bedestan, tyrkisk for et indendørs marked. Briterne, der herskede over Cypern fra 1878 til 1960, ville restaurere bygningen og føre den tilbage en kirke for Sankt Nikolas. Men da det ikke var tilladt at opføre en helligdom for en anden religion på et sted, der lå mindre en 100 yards fra en moské, blev det ikke til noget. I 2004 postede EU så to millioner € i bygningen, og i dag er det et kulturcenter, hvor man i sommerhalvåret kan se dansende dervisher snurre rundt og opnå en religiøs ekstase kl. 12, 14, 15 og 17.

På begge sider af den grønne linje – den demilitariserede zone, der er blevet styret af FNs fredsbevarende styrker siden 1974 ­– kan den gamle bydel af og til minde om en souk, et overdækket arabisk marked.

Når man krydser den grønne linje fra den tyrkiske side, skal der vises pas, først til det tyrkisk-cypriotiske politi og derefter til det græsk-cypriotiske. Så er man pludseligt i EU, og alle har fri roaming på telefonen.

Man mærker med det samme, at der er en bedre økonomi i den sydlige, græsk-cypriotiske del af Nicosia. Det ses fra det øjeblik, man kommer gennem Ledra Street Crossing Point og ind i Ledra Street. Det er en ren og pæn shoppinggade. Med de samme forretninger som i resten af Vesteuropas større byer.

De gamle britiske regeringsbygninger og de omkringliggende haveanlæg er meget velholdte. Her bliver der ikke sparet på noget. Generelt er den græsk-cypriotiske del af Cyperns hovedstad pæn og nydelig. Og, i forhold til det tyrkiske Nordcypern, dyr at opholde sig i.

Køen er lang, men med adskillige grænsevagter og kontrollerende politifolk tager det ikke lang tid at komme tilbage til den tyrkiske side.

Byskilt i den græsk-cypriotiske del af Nicosia.

Fødderne har fortjent en taxi tilbage til Hotel Sun. Prisen for en TAKSI, som det hedder i Nordcypern, er meget rimelig.

Og nakken har fortjent vandstrålernes massage i svømmepølen på tagterrassen.

Læs den tredje artikel i serien her. Nye læsere kan med fordel begynde forfra og læse første del først.

TEKST OG FOTOS: Kim Boje

REJSER

ET DEJLIGT BOUTIQUEHOTEL

Korineum Golf & Beach Resort er ganske enkelt et dejligt sted at opholde sig. Rart, fredeligt og smukt. En forrygende smuk og velplejet golfbane. Et såkaldt boutiquehotel, der har 82 luksuøse værelser på minimum 32 kvadratmeter med udsigt til bjerge eller hav.

Som man vil kunne se af billeder og interviews (artikel 10-14), så er Korineum befolket med et yderst professionelt og højst sympatisk personale. Fra folket på hotellet til besætningen i proshoppen og på golfbanen.  Når så resortet har Kyreniabjergene mod syd og Middelhavet mod nord, så skal det blive et regulært paradis at opholde sig for en golfspiller.

Endelig er der interessant kultur og natur inden for kort køreafstand (jf. artiklerne 1-9).

LUFTHAVN

  • Ercan Nicosia Airport (ECN), Kırklar 99100, Northern Cyprus 

HOTEL

Priserne er ikke overraskende meget rimelige. Nordcypern er generelt væsentligt billigere end Cypern syd for den såkaldt ”Grønne Linje”. Hotel Sun har høj kvalitet lige fra receptionen til værelserne og de tre restauranter: udmærket buffet til morgenmad og aftensmad, glimrende à la carte i stueetagen og på tagterrassen, hvor man også finder en svømmepøl og en vidunderlig udsigt, ikke at forglemme.

Eneste minus er støjen fra virksomheden, som Hotel Sun er nabo til.

GOLFKLUB

Golfen dukker først op senere i julehistorien. Foto øverst er fra Korineum Golf & Beach Resort Golf Club.

CYPERN INFO

  • North Cyprus News. Online News for Cyprus, https://lgcnews.com/
  • Dorte Krogh, Turen går til Cypern, Politikens Forlag 2019
  • Micula & M. Mhttps://lgcnews.com/icula, Cyprus, Eyewitness Travel, 2014
  • Anne-Vibeke Rejser, Cypern – et opdelt ferieparadis, https://www.annevibekerejser.dk/destination/europa/cypern/cypern-et-opdelt-ferieparadis/
  • Johnny Harris, Returning to a War-Torn Ghost Town Sealed for 50 years. Cyprus, 2021 (34 min.). Harris besøger den nyligt åbnede FN-bufferzone og de facto grænse mellem de græske og tyrkiske regioner på Cypern. Et ingenmandsland, der blev etableret i 1974. Interessant og overskueligt, men Harris har sovet i timen, da det kommer til Tyrkiets invasion af den nordlige del af Cypern. Der er intet om USA’s støtte til tyrkerne, bl.a. med napalm fra Vietnamkrigen.

Episode1:  https://www.youtube.com/watch?v=p7_TZagxjyk&t=35s

Episode 2: https://www.youtube.com/watch?v=uGqZDpmS08E

Episode 3: https://www.youtube.com/watch?v=YTMtvGk_Kzw

Episode 4: https://www.youtube.com/watch?v=NsXwNNcOtX8

  • Anne og Anders i Europa: Cypriotisk grænseland, DR TV, 2022. Cypern er delt i to: Mellem græsk-cyprioter i syd og tyrkisk-cyprioter i nord – og mellem de to parter patruljerer FN-soldater for at holde freden på den lille ø. Anne Hjernøe og Anders Agger lander lige midt i det hele for at prøve at forstå den gamle konflikt, som stadig ulmer i dag – gennem lokale vinterbadere, danske hotelejere – og en præsident. DR TV. Udløber: 31. jul 2024, https://www.dr.dk/drtv/episode/anne-og-anders-i-europa_-cypriotisk-graenseland_323507

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev - udsendes hver mandag

Når du har skrevet din e-mail adresse og trykket tilmeld, modtager du en e-mail, hvor du skal bekræfte din tilmelding. Du kan altid framelde dig nyhedsbrevet ved at trykke på linket i bunden af nyhedsbrevet eller sende en mail til info@19hul.dk. Vi passer på dine data - læs mere i vores persondatapolitik.

Relaterede artikler

Spieth, Hovland og Gareth Bale er hovednavnene på Pebble Beach

Det er tid til den traditionsrige AT&T Pebble Beach Pro-Am, hvor PGA Touren har besøg af en lang række kendisser fra sportens og kulturens...

Challenge Tourens 2023 sæson

Der spilles om flere penge end nogensinde før på Challenge Touren, hvor 2023 sæsonen kommer består af mindst 29 turneringer i 18 forskellige lande. Mindst...

De fem nyeste artikler på 19hul.dk