RejserCypern, rejserEn julehistorie med natur, kultur og golf - Rejseoplevelser fra Nordcypern (3)

En julehistorie med natur, kultur og golf – Rejseoplevelser fra Nordcypern (3)

Slår man op på hjemmesiden for The International Golf Club i Nicosia, kan man læse, at golfklubben begyndte i 1988 som The United Nations Golf Club i det FN-beskyttede område, der indtil 1974 var Nicosias internationale lufthavn.

De oprindelige medlemmer var militært og civilt personale, der var baseret i Cypern som en del af FN-styrken på Cypern (UNFICYP). Men i løbet af årene, da antallet af FN-ansatte faldt, blev medlemskab tilbudt diplomatisk personale og ikke-militære civile, der var bosat i Cypern,

Klubben blev omdøbt til International Golf Club, Nicosia (IGCN) i 2003, en ændring, der afspejlede det internationale medlemskab af klubben, der kom fra England, Skotland, Irland, Wales, Finland, Danmark, Norge, Belgien, Frankrig, Canada, USA, Argentina og selvfølgelig Cypern.

På hjemmesiden kan man endvidere læse, at den internationale golfklub har 18 huller. Dog er det sådan, at banen reelt har 11 huller og 11 browns (greens er falsk varebetegnelse), men 7 af de 11 spilles fra en anden teeboks. Banen er blevet certificeret af European Golf Association og er i øjeblikket 5.991 yards lang (herrer) og 4.959 yards lang (damer). Banens par er 72 for både herrer og damer.

Endelig fremgår det, at klubben kun er tilgængelig for offentligheden ved en invitation fra et klubmedlem.

Fluks skriver jeg til en tidligere sekretær i International Golf Club Nicosia og får følgende triste svar:

Hi Kim.

Regrettably you are about 4 years too late, since the United Nations, in their infinite wisdom, closed the golf club down. If you would like to visit whatever remains of the club and course you would have to contact UNFICYP. (…)

Best regards

Andy (…)

Det kunne være spændende at vide, hvorfor FN ”i deres grænseløse visdom” besluttede sig for at lukke den Internationale Golfklub i Nicosia i 2018. Jeg sendes videre til et andet medlem af klubben, Johan, der forklarer, at sagen er speget og meget kompliceret:

”Baggrund: vi er i Trump-dage. Han kan ikke rigtig lide FN, presser dens finanser, og hans hjælpere leder efter al mulig grund til at kritisere organisationen. I den sammenhæng stikker den fredsbevarende mission på Cypern ud som en sur tommelfinger. Der er ingen reel trussel om en konflikt på øen, og det internationale samfund punger en masse penge ud for at holde det i gang. Nogle mennesker i New York omtaler organisationen på Cypern som ’the club med’ (Club Med, Club Méditerranée, et rejseselskab med all inclusive på luksuriøse destinationer, red.).

Modviljen mod den Internationale Golfklub i Nicosia voksede gennem årene, både blandt FN-embedsmænd, der satte spørgsmålstegn ved klubbens eksistensberettigelse, og blandt briterne, som administrerer en stor del af den grønne linje – bufferzonen mellem den græsk-cypriotisk del af Cypern og den tyrkisk-cypriotiske del.

I 2018 blev golfklubbens Club Captain arresteret af FNs militærpoliti efter at have kørt bil med for meget alkohol i blodet, hvorefter han blev overdraget til det cypriotiske politi. Grænsen er 0,22 promille, så en enkelt drink er nok til at ryge direkte i fængsel. Kort efter denne hændelse afskedigede FN ham som Club Captain for The International Golf Club i Nicosia.

Klubben henvendte sig til myndighederne og informerede dem om, at deres Captain pludseligt var blevet suspenderet, men ingen var interesseret i at tale med dem.

Kort tid efter modtag medlemmerne af golfklubben et brev fra selveste stabschefen, den højeste britiske myndighed, der informerede dem om, at de ikke længere havde adgang til basen, og at de skulle forlade lokalerne inden udgangen af ​​måneden. Sikkerhed blev påberåbt som årsagen til golfklubbens nedlukning.

”Vi skulle sørge for særlig adgangstilladelse til at samle vores personlige ejendele og for at hente alle møbler, trofæer, køleskabe osv. Udstyret (alt meget gammelt) og AstroTurf-måtterne fra tee-boksene blev solgt til andre militærklubber til foræringspriser, og alt det øvrige blev givet til velgørenhed.”

“Og det var det. Nyheden gik gennem diplomatiets rækker og de udstationerede militærfolk som en chokbølge. Nogle af vores medlemmer var gamle mennesker med et godt omdømme i samfundet, som aldrig havde spillet golf andre steder, og det her blev så enden på deres golfkarriere. Enkelte medlemmer henvendte sig til den britiske ambassade (i Nicosia, red.) og den britiske regering (i London, red.); et medlem skrev endda til FN’s generalsekretær og til Donald Trump.”

Det var det. Alt var forgæves. Medlemmerne af The International Golf Club i Nicosia var aldrig i stand til at fastslå den egentlige årsag til lukningen.

Så ingen golfrunde på The International Golf Club, Nicosia, og kun fotos fra banen fra før den blev lukket i 2018. Til gengæld en historisk fortælling om en golfklubs skæbne i det cypriotiske ingenmandsland.

Læs den fjerde artikel i serien her. Nye læsere kan med fordel begynde forfra og læse første del først.

TEKST: Kim Boje

FOTOS: The Ex-IGCN Golf Club

REJSER

ET DEJLIGT BOUTIQUEHOTEL

Korineum Golf & Beach Resort er ganske enkelt et dejligt sted at opholde sig. Rart, fredeligt og smukt. En forrygende smuk og velplejet golfbane. Et såkaldt boutiquehotel, der har 82 luksuøse værelser på minimum 32 kvadratmeter med udsigt til bjerge eller hav.

Som man vil kunne se af billeder og interviews (artikel 10-14), så er Korineum befolket med et yderst professionelt og højst sympatisk personale. Fra folket på hotellet til besætningen i proshoppen og på golfbanen.  Når så resortet har Kyreniabjergene mod syd og Middelhavet mod nord, så skal det blive et regulært paradis at opholde sig for en golfspiller.

Endelig er der interessant kultur og natur inden for kort køreafstand (jf. artiklerne 1-9).

GOLFKLUB

The International Golf Club, Nicosia, https://igcncy.wordpress.com/the-club/

BILKØRSEL

Cypernguiden.dk giver gode råd om rejser til Cypern, bl.a. om billeje, tale i mobiltelefon under kørsel og spirituskørsel. Lovgivningen for promillekørsel er meget strammere end i Danmark. ”Grænsen for promillekørsel er på 0,22 promille, hvilket er lidt mindre end det halve end i Danmark”,  http://cypernguiden.dk/billeje/17-tips-koere-bil-cypern/#promille-spiritus

CYPERN INFO

  • Mediterranean with Simon Reeve, 2018, 1. Sæson, Simon Reeve udforsker Cypern, Libanon, Israel og Gaza. Reeve går på patrulje med FN’s fredsbevarende styrker, opdager kristendommens rødder og krydser de mest befæstede grænser i verden. Har været vist på DR. Et afsnit kan købes på Amazon til 2.99$, https://www.amazon.com/Mediterranean-with-Simon-Reeve/dp/B08FW4T4FP
  • Cypriotisk grænseland, Anne og Anders i Europa. DR TV, 2022. Cypern er delt i to: Mellem græsk-cyprioter i syd og tyrkisk-cyprioter i nord – og mellem de to parter patruljerer FN-soldater for at holde freden på den lille ø. Anne Hjernøe og Anders Agger lander lige midt i det hele for at prøve at forstå den gamle konflikt, som stadig ulmer i dag – gennem lokale vinterbadere, danske hotelejere – og en præsident. DR TV. Udløber: 31. jul 2024, https://www.dr.dk/drtv/episode/anne-og-anders-i-europa_-cypriotisk-graenseland_323507

HOTEL

Hotel Sun har høj kvalitet lige fra receptionen til værelserne og de tre restauranter: udmærket buffet til morgenmad og aftensmad, glimrende à la carte i stueetagen og på tagterrassen, hvor man også finder en svømmepøl og en vidunderlig udsigt, ikke at forglemme. Priserne er ikke overraskende meget rimelige. Nordcypern er generelt væsentligt billigere end Cypern syd for den såkaldt ”Grønne Linje”. Eneste minus er støjen fra virksomheden, som Hotel Sun er nabo til.

Hotel Sun aka Güneş Rezidans, Sivrihisar Sk, Lefkoşa 2681, telefon: (+90) 392 228 20 00, e-mail: info@hotelsun.com, website: https://hotelsun.com/

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev - udsendes hver mandag

Når du har skrevet din e-mail adresse og trykket tilmeld, modtager du en e-mail, hvor du skal bekræfte din tilmelding. Du kan altid framelde dig nyhedsbrevet ved at trykke på linket i bunden af nyhedsbrevet eller sende en mail til info@19hul.dk. Vi passer på dine data - læs mere i vores persondatapolitik.

Relaterede artikler

Spieth, Hovland og Gareth Bale er hovednavnene på Pebble Beach

Det er tid til den traditionsrige AT&T Pebble Beach Pro-Am, hvor PGA Touren har besøg af en lang række kendisser fra sportens og kulturens...

Challenge Tourens 2023 sæson

Der spilles om flere penge end nogensinde før på Challenge Touren, hvor 2023 sæsonen kommer består af mindst 29 turneringer i 18 forskellige lande. Mindst...

De fem nyeste artikler på 19hul.dk