AnbefaletCharl Schwartzel vandt LIV Golf London og 33,5 mio. kr.

Charl Schwartzel vandt LIV Golf London og 33,5 mio. kr.

Charl Schwartzel vandt den pengestærke og kontroversielle LIV Golf Invitational London både individuelt og med sit hold. Samlet får han 4,75 mio. $ svarende til 33,5 mio. danske kroner i turneringen der anklages for at være sportswashing af Saudi Arabien.

Schwartzel førte med tre slag efter den anden af de tre runder. Han gik finalerunden i +2, men samlet -7 var nok til at vinde førstepræmien på 4 mio. $ foran Hennie Du Plessis i -6 og Branden Grace samt Peter Uihlein i -5.

Sam Horsfield blev nr. 5 i -3, hvilket gav en check på 975.000 $ svarende til 6,9 mio. kr. Horsfield var vundet tre gange på DP World Tour, hvor han i 100 turneringer har tjent 2,96 mio. € svarende til 22 mio. danske kroner. Så med en 5. plads har han tjent hvad der svarer til 1/3 af karriereindtjeningen på DP World Tour, der primært er tjent over godt 4 år.

Dustin Johnson blev nr. 8 i -1, Louis Oosthuizen og Graeme McDowell nr. 10 i +1, Martin Kaymer nr. 15 i +3, Ian Poulter nr. 20 i +5, Sergio Garcia nr. 22 i +6, Lee Westwood nr. 29 i +8, Phil Mickelson nr. 34 i +10 og Bernd Wiesberger nr. 43 i +14.

Første sejr siden 2016

37-årige Charl Schwartzel har vundet to gange på PGA Tour og 11 gange på DP World Tour med Valspar Championship 2016 som den seneste sejr. Siden har han spillet 136 turneringer uden en sejr, og han har haft problemer med en håndledsskade. Hans hidtil største sejr er Masters 2011.

Inden sejren var Schwartzel nr. 126 på verdensranglisten. LIV Golf tæller ikke til verdensranglisten, så der optjenes ikke point, selvom der ellers ville være en del point at spille om. Tiden må vise, om LIV Golf på et tidspunkt bliver en del af verdensranglisten.

LIV Golf Invitational London, resultat

Suveræn sejr i holdturneringen

Stinger GC blev en suveræn vinder af holdturneringen, som de vandt i -20 foran Chrushers GC i -6 og Majesticks GC i -5.

Den samlede præmiesum i holdturneringen var på 5 mio. $, hvoraf vinderne delte 3 mio. $, nr. 2 fik 1,5 mio. $ og nr. 3 fik 500.000 $.

Vinderne Stinger GC bestod af top-3 i den individuelle turnering, – Charl Schwartzel, Hennie Du Plessis og Branden Grace samt Louis Oosthuizen på 10. pladsen.

Chrushers GC på 2. pladsen var Peter Uihlein, Richard Bland, Phachara Khongwatmai og Travis Smyth.

Majesticks GC på 3. pladsen var Ian Poulter, Sam Horsfield, Laurie Canter og Lee Westwood.

LIV Golf Invitational London, resultat

Saudi Arabien investerer mange milliarder i golf

LIV Golf, der står klar med 14 mia. kr. frem til år 2025, investerer mange milliarder i golf. Udover LIV Golf Invitational turneringerne, har man også investeret massivt i Asian Tour med 10 årlige International Series turneringer og PIF Saudi International, som i år blev vundet af Harold Varner III, er blevet en Asian Tour turnering. Det er også millioner fra Saudi Arabien, som er med til at løfte LET.

Hovedaktionæren i LIV Golf Investments er Saudi Arabiens Public Investment Fund, PIF. En nærmest uendelig pengetank opbygget af olie-indtjening, og nu bruger man en mindre del af formuen på golfturneringer.

Kontroversielt og sportswashing

Kritikere som bl.a. Amnesty International mener, at Saudi Arabien laver såkaldt sportswashing, når de bruger milliarder af kroner på golf, Formel 1 og andre store sportsbegivenheder. Det kaldes sportswashing, når sport bruges som PR og propaganda for f.eks. et land, mens der sker undertrykkelse af menneskerettigheder.

Det var og er således kontroversielt, når LET, Asian Tour, DP World Tour og verdens bedste golfspillere besøger Saudi Arabien, og nu direkte spiller på LIV Golf Tour.

Spillerne anklages for at promovere det omstridte land og deltage i sportswashing. Nogle har den opfattelse, at de professionelle tours og spillere burde holde sig væk, mens andre mener, at man skal adskille sport og politik.

Det skaber megen debat, men når det kommer til demokrati og menneskerettigheder, så er det dog ikke uvant for de professionelle golf tours og sportsfolk generelt at konkurrere i omstridte lande.

Der er også professionelle golfturneringer i andre lande uden egentligt demokrati og som ikke lever op til basale menneskerettigheder. Noget der dog ikke i samme omfang har givet så meget debat, hvilket må betegnes som dobbeltmoralsk.

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev - udsendes hver mandag

Når du har skrevet din e-mail adresse og trykket tilmeld, modtager du en e-mail, hvor du skal bekræfte din tilmelding. Du kan altid framelde dig nyhedsbrevet ved at trykke på linket i bunden af nyhedsbrevet eller sende en mail til info@19hul.dk. Vi passer på dine data - læs mere i vores persondatapolitik.

Relaterede artikler

20 mio. $ – så meget tjente spillerne i Masters 2024

Man er ikke med i Masters for pengenes skyld, og på Augusta National taler man helst ikke om det. Men ikke desto mindre er...

Er der “gummiarm” i dansk golf?

Dansk golf er i rivende udvikling - altså når vi selv skal sige det. Dog forekommer det mig, at når danske golfspillere endelig kommer...

De fem nyeste artikler på 19hul.dk