RejserGolf- og rejseoplevelserHalifax ligger i West Yorkshire – mellem Leeds og Manchester. Rejseoplevelser fra...

Halifax ligger i West Yorkshire – mellem Leeds og Manchester. Rejseoplevelser fra England (1)

Halifax Golf Club

Blæsten er så kraftig på 17. tee, at man kan læne sig op ad den og kigge ud over skrænten ned til greenen, der befinder sig 19 meter under fødderne og 161 meter ude i landskabet. Spørgsmålet er nu, hvilken kølle man skal vælge.

Vi venter lidt med køllevalget. Først skal geografien på plads. Halifax ligger jo i Nova Scotia i Canada. Det ved alle og enhver. Men Halifax ligger også i England. Det ved de færreste. Når man planlægger rejsen til Halifax Golf Club, er det vigtigt at vide. Ikke mindst, når man bestiller flybilletten.

Når man viser fotos fra det smukke engelske landskab, er det også vigtigt at få geografien på plads.

Rejseskribenten sendte sensommerfotos til sine søstre og fik meget positive reaktioner retur.

”Ren Barnaby idyl!” – ”England kan altså noget!”– ”Ja, det er da Barnabys hood, ik’?” – ”Så’n ser Barnaby England ud, rullende grønt.” – ”Sikken golfbane!” – ”Det er da Barnaby himself på broen, ik’?”

Men nej, de pittoreske landsbyer og maleriske landskaber, hvor kriminalkommissær Barnaby i utallige sæsoner har opklaret stribevis af mord og andre forbrydelser, er filmet i Oxfordshire i det sydøstlige England. Det er således ikke Mr Detective Chief Inspector Thomas Geoffrey Barnaby, der triller sin golftrolley over stenbroen, men Mr Andy Clarke, som i august måned kunne opleves i nærværende magasins rejseoplevelser fra Tromsø.

Denne artikels tekst og billeder er således – som overskriften afslører – fra West Yorkshire, der ligger i The Pennines, den lange, ubrudte bjergkæde der går fra Trent i syd og helt op til den skotske grænse, og som i daglig tale omtales som landets rygrad. The Spine of England.

Halifax Golf Club finder man ved landsbyen Ogden i Calder Valley. Et kvarters kørsel fra selve Halifax. Andy, der er bosat i området, kender Calder Valley vældig godt.

”Det er et hotspot for turister, især om sommeren, hvor vejret kan være ualmindeligt smukt. Om vinteren er det som regel lidt vådt, fugtigt og blæsende. Men det er stadig et populært sted at bo. Hele året rundt. Og et populært sted at spille golf. Hele året rundt!”

Klubpro’en Nick Krzywicki, der også bestyrer proshoppen, fortæller, at man, da Halifax Golf Club åbnede for golfspillet i 1895, skulle være iført en rød jakke for at være reglementeret påklædt på golfbanen. Den regel gælder ikke længere; nu kan man nøjes med almindelig golfbeklædning, det vil blandt andet sige golfsko og polo med krave.

”Remember also”, tilføjer Nick med et bredt grin, ”that for gentlemen and boys, shirts must always be tucked inside the trousers!”

Briterne holder på formerne. Poloen skal ned i bukserne, og når man opholder sig i golfklubbens klubhus, er der naturligvis også en særlig dress code. På klubbens hjemmeside kan man således læse, at man skal have pænt tøj på, når man går inden for. Kasket, arbejdstøj og regntøj er bandlyst. Ligesom bare fødder naturligvis er no go, for ”footwear is required at all times.”

Nick er en hjælpsom fyr, så han viser golfspillerne, at back tee på 1. hul er placeret omkring tre meter fra restauranten.

”Med den vind der er i dag, vil jeg råde jer til spille fra hvid tee, så undgår I skulle slå over den brede kløft!”

Vi gør som Nick siger og tager broen over ravinen. Fra hvid tee er der 439 yards til flaget. Modvinden fra sydøst er ifølge vejrstationen i Ogden ni miles i timen. Hm. Hvad mon det svarer til, når det omregnes til meter i sekundet?

Andy plukker lidt græs, smider det op i luften og giver svaret: ”Kraftig modvind!”

Et par-4 på 401 meter i kraftig modvind. Så er vi ligesom i gang!

Det bugter sig i bakkedrag, så der er aldrig en kedelig, flad fairway til greenen, der enten er placeret på et højere eller lavere plateau.

Blæsten går vældigt frisk over fairways, vandløb, bunkers og greens. Vand pibler frem fra større og mindre raviner og bliver til små bække, der løber på kryds og tværs mellem bløde bakker. En udfordrende golfbane i et smukt landskab…

… af og til også et barskt landskab, hvor roughen er ubarmhjertig, selv lige uden for semi-roughen. Hvis man kommer længere væk fra alfarvej, skal man ikke regne med at finde bolden i det tætforgrenede buskads af lyng, ørnebregner og tornblad inden for de tre tilladte minutter.

Tornblad – som englændere og danske golfkommentatorer kalder gorse – er smukke, når de gule blomster folder sig ud i sommerhalvåret. Her sidst i september er de visnet, men for Andy gør det ikke den store forskel.

”For en golfspiller er de en pestilens året rundt! Med eller uden gule kronblade.”

Man kan kun være enig, når man leder efter bolden i tornbladene, som har pigge på både blade og grene året rundt.

Efter en sommer med perfekte vejrforhold er såvel fairways som greens i perfekt stand. Med de perfekte forhold er det ikke umuligt at sænke selv et alenlangt putt, hvilket Andy er i færd med at bevise på ovenstående foto.

Så gælder det 17. hul, som meget passende er døbt Bagot’s Leap efter den engelske bjergged, der af og til kan ses springe rundt i bakkerne. Der er dog ingen geder i syne denne dag, hverken på eller udenfor golfbanen.

Som nævnt i indledningen er der fra teeboksen 161 meter ud og 19 ned til flaget. Den kraftige blæst er stik syd og dermed lige imod de to golfere, der begge vælger et optimistisk 8-jern. Det viser sig lidt senere, at et 6-jern ville have været et noget bedre valg.

Efter en absolut herlig dag i Halifax Golf Club, går det nu tilbage til klubhuset og tilbage til Halifax.

I morgen gælder det Halifax og omegn.

PS. Som de fleste ved, slår Kriminalkommissær Barnaby, sine folder i Oxfordshire. I West Yorkshire er det den handlekraftige kriminalinspektør Catherine Cawood, der regerer i kriminalserien Happy Valley. Serien er en socialrealistisk film noir, nærmest en omvendt Barnaby, hvor idyl og solskin er erstattet af ufred og mørke. Heldigvis tilsat comic relief i form af rappe replikker fra den seje Ms. Cawood, der har problemer både på jobbet og på hjemmefronten.

Titlen på serien har manuskriptforfatter Sally Wainwright planket fra det lokale politi i West Yorkshire, der synes eufemismen Happy Valley passer langt bedre end virkelighedens Calder Valley, hvor mord og andre forbrydelser ofte udspringer af langt stærkere rusmidler end alkohol og sjov tobak.

Happy Valley havde oprindeligt den bovlamme danske titel Blindt spor.

Happy Valley kan streames på DR TV. Man kan også gå på biblioteket og låne serien på DVD. Det kræver dog, at man stadig ligger inde med en funktionsdygtig dvd-afspiller.

Dette var første del i serien – anden del kan læses her.

Tekst: Kim Boje
Fotos: Andy Clarke og Kim Boje

BONUS INFO

HALIFAX

Halifax (West Yorkshire, UK) har omkring 90.000 indbyggere https://discoverhalifax.co.uk/visit/

  • Rejsetid. Fra Billund er der halvanden time med fly til Manchester, derefter halvanden time med the Transpennine Express til Halifax. Fra København tager flyturen til Manchester to timer.
  • Halifax Golf Club, Ogden, Union Lane, Halifax, West Yorkshire, HX2 8XR, England. Tel: 01422 244171, https://www.halifaxgolfclub.co.uk/

CALDERDALE VALLEY OG OMEGN

The Montane Summer Spine Får man ikke frisk luft nok ved at gennemtrave Calderdale Valley, hvor Happy Valley optaget, kan man tage The Pennine Way og gennemgå Englands rygrad fra Edale via Peak District og Yorkshire Dales til Northumberland. Det kræver dog gode ben, da det er en ret lang tur.

Foretrækker man at løbe turen, er der The Montane Summer Spine, som man kan tilmelde sig her. Næste år går starten klokken otte om morgenen den 16. juni i Edale. De 431 kilometer til mållinjen i Kirk Yetholm ved den skotske grænse må kunne tilfredsstille selv de sejeste fell runners, som briterne kalder folk, der godt kan lide en lang løbetur i fjeldet.

The Bob Graham Round Andy er fjeldløber, men nu hvor han har rundet de 60 somre, foretrækker han korte løbeture som The Bob Graham Round i The Lake District, hvor det kun er 106 kilometer og 42 bjergtoppe, der skal forceres. ”Which included a death-defying all night summer storm!” som Andy er citeret for at sige i et interview i Calder Valley Fell Runners efter sin seneste tur.

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev - udsendes hver mandag

Når du har skrevet din e-mail adresse og trykket tilmeld, modtager du en e-mail, hvor du skal bekræfte din tilmelding. Du kan altid framelde dig nyhedsbrevet ved at trykke på linket i bunden af nyhedsbrevet eller sende en mail til info@19hul.dk. Vi passer på dine data - læs mere i vores persondatapolitik.

Relaterede artikler

Line Toft Hansen spiller LET på en Medical Extension

Dem der følger Ladies European Tour har måske undret sig over, at Line Toft Hansen har været tilbage på LET de seneste uger. På...

Se højdepunkter fra Rasmus Neergaard-Petersens sejr i UAE Challenge

I Challenge Tourens magasin-program om UAE Challenge på Saadiyat Beach Golf Club i Abu Dhabi er der højdepunkter fra Rasmus Neergaard-Petersens sejr. Hans anden sejr...

De fem nyeste artikler på 19hul.dk