RejserGolf- og rejseoplevelserHalifax ligger i West Yorkshire – mellem Leeds og Manchester. Rejseoplevelser fra...

Halifax ligger i West Yorkshire – mellem Leeds og Manchester. Rejseoplevelser fra England (2)

Andy og hans hustru Katie er sande filantroper, der uselvisk arbejder på at hjælpe ringere stillede medmennesker i Halifax. Dagene er fyldt op med gøremål, men morgenturen med Ted skal der være tid til.

Hundelufterne går gennem den store, grønne Savile Park og gør et kort stop undervejs for at se ud over de disede bakker på den anden side af Hebble Brook, en biflod til floden Calder, der går gennem Halifax.

En morgenduelig fisker har sat sig til rette på sin skammel, smidt snøren ud og skænket sig en kop sort kaffe.

”Jeg foretrækker Rochdale Canal frem for Hebble Brook. Godt nok er der ørreder i åen, mens vi her må nøjes med aborrer og gedder. Men der er mere fredeligt og stille her ved kanalen.”

Stien langs kanalen var oprindeligt pramdragernes træksti. I dag er den asfalteret og meget populær blandt fritidsfiskere og hundeluftere – og cyklister. Så fiskerens fred og ro bliver af og til forstyrret.

Et skilt fortæller, at den 51 kilometer lange Rochdale Canal blev taget i brug i 1804, hvor hestetrukne pramme blandt andet fragtede kul, korn og uld til småbyer mellem Manchester og Sowerby Bridge i West Yorkshire.

Rochdale Canal var et stort fremskridt for varetransporten i Penninerne, selv om bådene skulle passere 92 sluser for at kunne forcere det bakkede landskab. Den trafik er dog for længst stoppet. I dag er flodprammene afløst af husbåde og turistbåde. Hos Shire Cruisers kan man leje en sommerhusbåd, hvis man skulle få lyst til at opleve West Yorkshire i slow motion. Man kan dog først lette anker, når man har fået kørekort til at navigere gennem sluserne.

Efter gåturen i den årle morgenstund kan man passende få morgenmad på Gin Lane, der har til huse i det smukke Somerset House fra 1700-tallet. Gin Lane ligger underligt nok i Rawson Street. Herfra er det ned ad bakke til downtown Halifax.

Som man måske kan fornemme, ligger Halifax i et kuperet terræn. Det flader imidlertid ud, når man når ned til Hebble Brook, hvor The Piece Hall får selv en søvnig turist til at spærre øjnene op.

The Piece Hall er den eneste tilbageværende piece hall fra den såkaldt georgianske periode (1779-1830); ’piece’ er et tøjstykke, nærmere betegnet et stykke stof af groft, håndvævet uld på 30 yards (27, 5 meter), og ’hall’ refererer til markedspladsen. Den er omgivet af en firelænget bygning i op til tre etager med små rum, hvorfra væverne om lørdagen fra klokken 10 til 12 kunne sælge de uldne stofstykker, de havde produceret i deres beskedne hytter i Penninerne.

Da klædehandlernes Piece Hall blev åbnet i Halifax fredag den 1. januar 1779, var det med stort optog, fyrværkeri og en lejlighedssang, hvor det monumentale byggeri fremstår som selve sindbilledet på uldkræmmernes succes i livet. I første vers lyser selvglæden og stoltheden fra hver linje for at blive til hovmod, som det ses nedenfor (i en dårlig, urimet dansk gengivelse; originalen ses i faktaboksen).

Dengang Adam og hans ægtefælle Eva
boede i en smuk have,
klædte de sig i grønne figenblade
af mangel på bedre.
Men vi, deres sønner, er blevet klogere.
Vi bruger ikke figenblade.
Vi klæder os fra top til tå
i den evigt ærefulde vævede ULD.

I dag rummer handelsrummene alskens butikker, barer, caféer og sågar et bageri, The Bakery, hvor man kan spise det delikate bagværk inde i butikken eller ude på terrassen.

I det sydøstlige hjørne af The Piece Hall finder man Visitor Centre, hvor man med store smil sælger billetter til koncerter, dans, film og forestillinger, der afvikles på markedspladsen i sommerhalvåret.

I besøgscentret finder man også et lille interaktivt museum, The Piece Hall Story. Her får man en god fornemmelse for, hvordan livet i den georgianske periode var hos under-, middel- og overklassen. Man trykker på en knap, og fluks kan man på en storskærm se en purung spinderske sige, at hun foretrækker det hårde liv ved væven fremfor det hårde liv i kulminerne.

Spinning Jenny. Den første spindemaskine, der kunne bruges industrielt.

Vil man opleve, hvordan vævningen blev automatiseret i Yorkshire, skal man gå ud af Piece Halls vestport. Her ligger Calderdale Industrial Museum, hvor der kun er adgang om lørdagen fra 10 til 16. Rundviserne er passionerede, pensionerede ingeniører, som på hverdagene arbejder på at få de ældgamle (damp)maskiner til at køre som smurt, så man for eksempel kan opleve navnkundige Spinning Jenny i aktion.

Uldvævernes små handelsrum har givet navn til restauranten The Trading Rooms, som i sommerhalvåret sætter grønne tønder op i et hjørne af The Piece Hall. I tønderne har man læ og ly og et godt overblik over den gigantiske markedsplads, der er 100 meter lang og 83 meter bred, hvilket svarer til størrelsen på en velvoksen fodboldbane.

I et af de gamle handelsrum sælger Loafers ud over kaffe og vinyl også kunst og koncertbilletter.

Piece Halls sydport er udsmykket med støbejernspaneler. At den forbipasserende kvindes hånd lige netop dækker hovedet af Johannes Døberen er helt tilfældigt.

Lige uden for sydporten finder man The Railway Hotel og andre listige steder så som Pride and Provenance, en anbefalelsesværdig restaurant, der fortrinsvis serverer lokale produkter, som man kan spore fra gård til gaffel. Trods restaurantens listige ordspil har spisestedet ikke noget at gøre med Jane Austens roman Pride and Prejudice.

Dette var anden del i serien – første del kan læses her. Tredje og sidste del kan læses her.

Tekst og fotos: Kim Boje

BONUS INFO

HALIFAX

Halifax (West Yorkshire, UK) har omkring 90.000 indbyggere, https://discoverhalifax.co.uk/visit/. Fra Billund er der halvanden time med fly til Manchester, derefter halvanden time med the Transpennine Express til Halifax. Fra København tager flyturen til Manchester to timer.

https://www.thepiecehall.co.uk/heritage/

GOLF

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev - udsendes hver mandag

Når du har skrevet din e-mail adresse og trykket tilmeld, modtager du en e-mail, hvor du skal bekræfte din tilmelding. Du kan altid framelde dig nyhedsbrevet ved at trykke på linket i bunden af nyhedsbrevet eller sende en mail til info@19hul.dk. Vi passer på dine data - læs mere i vores persondatapolitik.

Relaterede artikler

Nelly Korda vandt Mizuho Americas Open – 6 sejre i 7 turneringer!

Nelly Korda vandt Mizuho Americas Open, og har nu vundet seks af sine seneste syv LPGA turneringer. Der er højdepunkter fra finalerunden i videoen...

Harry Higgs vandt AdventHealth Championship

Harry Higgs vandt AdventHealth Championship på Korn Ferry Tour efter omspil. Harry Higgs og Tanner Gore sluttede i -19 inden Higgs vandt med en birdie...

De fem nyeste artikler på 19hul.dk