AnbefaletGarda og Como - golf i Norditalien (1)

Garda og Como – golf i Norditalien (1)

Norditalien er mere end Venedig og Verona, Garda og Como med dybblå, krystalklare søer, maleriske småbyer og dramatiske Dolomitter. Faktisk ligger nogle af Italiens allerbedste golfbaner i nærheden af de populære turistområder.

Garda Golf Country Club
Fly til Milano eller Bergamo, dernæst en kort køretur, og man finder de fineste golfbaner i et område, der er kendt både for en fornem kultur og en storslået natur. Vælger man sommerperioden med stor risiko for høje varmegrader er det yderst vigtigt at booke en tidlig tee-time. Til gengæld får man så banen stort set for sig selv, og man kan nå siestaen uden at man blev branket af den gavmilde sol.

4b_GardaGolf_hulGarda Golf Country Club ligger uendelig smukt nord for Desenzano få kilometer op ad bjergsiden i et lettere kuperet terræn blandt pinjer og palmer, vinmarker og oliventræer. En overordentlig smuk ramme med maleriske kig til grønne bjergmassiver, gule landsbyer og blå blink fra Gardasøen få kilometer væk. Banen har flere gange har været hjemsted for både Open d’Italia og Texbond Open – en turnering på Challenge Touren – og Garda Golf lever helt op til sit ry som én af støvlelandets allerbedste baner. For en amatør er det en stor oplevelse at forsøge sig på de perfekte fløjlsbløde fairways og toptrimmede greens – men det er også en stor udfordring.

4c_GardaGold_kapel18Det kan således være en god idé at alliere sig med de højere magter fx for at komme frelst forbi 2., 3., 11., 12. og 17. hul, hvor der er vand i spil. I dogleg’et på 18. hul ligger der et lille kapel, der er en integreret del af banen. Bønnerne virkede faktisk for Deres udsendte – 18. green blev nået i regulation! Men hvorfor man ikke har placeret kapellet på 1. hul, forbliver en gåde…

 

5_GardaGolf-klubhus

Frokosten er dagens vigtigste måltid for italienerne, men er man ikke til tre retter i restauranten, kan man nøjes med en pizza eller sandwich i caféen i det smukke, okkerrøde klubhus.

Eftermiddagen bruges bedst på at svale sig iført badesko på rullestenene i Gardasøens klare vand. Alternativt kan man hvile benene og tage en bådtur fra Desenzano til 6_SirmioneSirmione og besøge den villa på landtangens spids, som den romerske poet Catullus har givet navn.
Catullus er bedst kendt for de ulykkelige og vulgære kærlighedsdigte han skrev sin Lesbia, men digteren skrev også lidenskabeligt om det skønne Sirmione – Salve, o venusta Sirmio…. – noget som byen har forstået at udnytte og som mange turister har opdaget.

 

7_ArzagaArzaga Golf Club
Palazzo Arzaga Hotel, Spa & Golf Resort, Italiens eneste golfklub med tilhørende 5-stjernet hotel, ligger få kilometer syd for Garda Golf.  Banen er i fremragende stand og har mange paralleller til en amerikansk parkbane, hvilket ikke er så underligt, da det er Jack Nicklaus II, der har designet banen. Faktisk var det én af de første baner Nicklaus junior stod bag, og han skulle efter sigende have fået en del assistance fra senior, den største af alle golflegender.

Et andet af golfens helt store koryfæer, sydafrikanske Gary Player, står bag Arzagas 9-hullers bane. Player har om denne bane udtalt, at han har under udformningen bl.a. har trukket på de klassiske traditioner fra de skotske linksbaner, og der er noget om snakken – man skal blot prøve at ignorere solen, varmen, samt alpetoppene og Gardasøen i det fjerne!

8_ArzagaGiancarlo Ercolin, som er direktør for både hotel og golfanlæg, afslører på formfuldendt engelsk, at roughen holdes nede, fairways er brede og greens er bløde, fordi ”our business is to entertain people, not to irritate them!” Der er lukket tre uger over julen, ellers er der sommergreens og gode, grønne fairways året rundt. Arzaga har egen vandforsyning, brøndene når 420 meter ned, så selv under tørken tilbage i 2003 havde man som den eneste bane i Lombardiet en perfekt bane.

10_VilllaggioVoDet fornemme hotel og kursted har til huse i en smuk bygning fra det 15. århundrede, og enkelte af de 84 værelser har freskoer fra renæssancen. Udsøgt kvalitet, elegante omgivelser, gastronomi i topklasse – og astronomiske priser! Med hensyn til logi finder man let mere ydmyge steder i nærheden af områdets vidunderlige golfbaner, fx kan det varmt anbefales at indlogere sig på Villaggio Vò, som nok har prunkløse ferieboliger, men prisen er tilsvarende beskeden, og beliggenheden er formidabel i lob wedge afstand af Gardasøen og med en udsigt, hvor man på klare dage ser helt op til Lago di Gardas nordlige ende godt 50 kilometer borte.

12_Aida-kulisserEfter golf og bade- eller bådtur kan man slutte dagen med en opera i Veronas arena, der er fra Catullus’ tid. I sommermånederne står scenerekvisitterne til Aida, Carmen og Cavelleria Rusticana parkeret udenfor i et kaotisk, spektakulært rod, og man skal kante sig forbi gigantiske sfinkser og faraoner for at købe billetter ved indgangen. Bevæbnet med en let anretning fra et osteria sætter man sig så i god tid til rette i arenaen.

13_Opera_VeronaNår aftensmåltidet er indtaget og mørket begynder at falde på, tørrer man sig om munden med servietten, skåler i afkølet vino fra Bardolino og tænder det lille stearinlys til minde om Verdi, som man fik udleveret ved indgangen. Man skal huske en trøje, for synet af 15.000 blafrende lys giver gåsehud allerede inden musikken og sangen begynder.

 

14_Juliesbalkon_VeronaI stedet for opera kan man nøjes med en slentretur i den smukke by ved Adige-floden og se på Casa di Giulietta, Julies renæssancehus i via Capello. Romeo og Julies familienavne, Capuleti og Montecchi, er virkelige nok, men tragedien er Will Shakespeares opfindelse, hvilket dog ikke afholder utallige romantiske sjæle fra at hænge breve op under balkonen eller sende dem pr. e-mail til husets webside…

 

Golf Club Paradiso del Garda
Golf Club Paradiso, der blev indviet i 2004, ligger kun 15 kilometer fra Verona, tæt ved Peschiera ved Lago di Gardas sydvestlige hjørne.
”Der gøres et stort stykke arbejde for at nå Garda Golf og Arzagas høje standard, og man er kommet et meget langt stykke i den korte tid jeg har været her”, fortæller klubbens sympatiske engelske pro. 15_GC-Paradiso_toiletterKlubhuset er topmoderne og så flot indrettet, at det er en oplevelse at gæste selv toiletterne. Paradiso er praktisk placeret, men der er en del trafikstøj i paradiset. Milano-Venezia autostradaen, der løber parallelt med banens nordlige huller, kan både ses og høres trods en høj jordvold.

17_Paradiso_hulSelve golfbanen er dog aldeles glimrende og er en fin udfordring også til spillere med lavt handicap. Course management er altafgørende på den forholdsvis korte, men teknisk krævende bane. Tænker man sig ikke godt om, kan bolden meget let ende i en sø – eller i et soveværelse, da flere af Paradisos feriehuse er placeret faretruende nær greens og fairways…

16_GC-Paradiso_klubhusPå den store terrasse, hvorfra der udsigt til størstedelen af golfbanen og til Dolomitterne i nord, kan man ligge henslængt i store fletstole med bløde hvide puder og før frokosten nyde en af de fornuftige alkoholfrie drikke, som Italien er så rig på. Fx en Chinòtto, som laves på en bitter mandarinsort, eller Crodino, som kommer i bittesmå, sjove flasker. Begge smager som Campari, og slukker tørsten glimrende.

19_Venedig_Gondol_RialtobroenFra Golf Club Paradiso er der kun en times køretur til Venedig. Kører man over dæmningen kan man let finde P-plads på Parcheggio Tronchetto, hvorfra der afgår direkte både til Markuspladsen. Alternativet er den kommunale vandbus, som slanger sig ad Canal Grande under Rialtobroen og gennem hele byen. På trods af de mange turister er byen uden biler forførende smuk selv en steghed sommerdag, hvor gelatoen fra iskiosken smelter hurtigere end man kan nå at sige ”tutti frutti e vaniglia”. Men Dogepaladset giver kølighed, ligesom Markuskirken, hvor man kan man studere det byzantinske lys på mosaikkerne, hvis mændene har husket anstændigt lange golfshorts og kvinderne et sjal til skuldrene.

Garda Golf Country Club, www.gardagolf.it
Arzaga Golf Club, www.arzagagolf.it
Golf Club Paradiso del Garda, www.golfclubparadiso.it

Revideret rejsebeskrivelse fra august 2006.

18_GC-Paradiso_autostrada

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev - udsendes hver mandag

Når du har skrevet din e-mail adresse og trykket tilmeld, modtager du en e-mail, hvor du skal bekræfte din tilmelding. Du kan altid framelde dig nyhedsbrevet ved at trykke på linket i bunden af nyhedsbrevet eller sende en mail til info@19hul.dk. Vi passer på dine data - læs mere i vores persondatapolitik.

Relaterede artikler

33-årig dobbelt LPGA major-vinder indstiller karrieren

33-årige So Yeon Ryu fra Sydkorea indstiller karrieren efter Chevron Championship, der er årets første LPGA major. Den tidligere verdensetter offentliggjorde det for nogle uger...

20 mio. $ – så meget tjente spillerne i Masters 2024

Man er ikke med i Masters for pengenes skyld, og på Augusta National taler man helst ikke om det. Men ikke desto mindre er...

De fem nyeste artikler på 19hul.dk