Vinter i Viborg

Viborgenserne går mange traveture rundt om Nørresø og Søndersø og Vedsø og Hald Sø, selv når tågen lægger sig tungt over land og domkirkeby. Når det bliver rigtig vinter med sne og is, er golfklubbens fire fine sløjfer også populære udflugtsmål, for herfra er der udsigt til den smukkeste natur med søer, skov og bølgende bakker.

PS: Pas nu på når I drøner ned ad kælkebakken. Håber ikke der er for mange hazarder på løjpen som træer og bænke

Det første skridt mod golfbanen i vintersæsonen er lettest at tage, hvis solen er gul, himlen blå og fairwayen grøn. Og måske er greens endog sommerudgaven. Så kan man tage den store kølle frem og sigte højt – mod stjernerne, månen og en god score. Men sådan er vejrliget sjældent i vintermånederne. Når ”det er hvidt herude” og ”kyndelmisse slår sin knude”, som Blicher skrev, bliver golferen alvorligt udfordret, så her kommer nogle tips, der kan bruges af golfspillere i det ganske danske land.

I en hvid vinter møder skientusiaster ofte talstærkt op på golfbanerne, og det betyder, at en golfspiller kan få udfordret sin tålmodighed. Det gælder om at være tolerant og se sig godt for, så både køllesvingere og udøvere af de mere klassiske vintersportsgrene kan glædes over de hvide fairways.

Selv om det er mere og mere sjældent at bakkerne dækkes af is og sne herhjemme, så er det en god idé at være godt forberedt på de nye gæster, når de tropper op med ski eller slæde og store, glade smil. God skiltning om trafikreglerne på banen er god stil og god reklame for golfklubberne.

Også i det mere almindelige danske vintervejr – koldt, vådt og blæsende – er det vigtigt at sørge for en fornuftig påklædning, så man kan holde sig varm. En god hue er uundværlig (efter sigende ryger 80 % af varmen op gennem hovedet) og kæmpeluffer, som man tager af, når man skal slå, eventuelt kombineret med tynde, varme og vindtætte handsker til begge hænder – som man faktisk holder overraskende godt fat om køllen med!

Rullekravesweater. Et halstørklæde kan let genere. Og hellere flere tynde lag end den hjemmestrikkede vams – det gør det lettere at justere, hvis det bliver for varmt.

Vindtæt, åndbart regnsæt. Husk bukserne!

Forede støvler. Eller hvis driverne – snedriverne! – ikke er så høje, blot almindelige goretex golfsko. Med spikes, hvis det er glat.

Solbriller, hvis der er kommet et drys sne. Som enhver skiturist ved, er det anstrengende for øjnene med sneen, selv uden en lavtstående sol.

Farvede bolde er uundværlige. Tag hellere en ekstra håndfuld med, selv et tyndt lag sne kan rulle sig om en bold med røde tern og gøre den nærmest usynlig. Også selv om den ligger på midt på fairway. Denne golfer taler af smertelig erfaring.

Det er en vældig god idé at lægge de farverige bolde i lommen. En varm bold flyver betragteligt længere end en kold, så søg for at skifte for hvert hul. Er der vejrudsigt til en iskold vinter, så ønsk dig underbukser med varmeelementer i julegave. De findes i både korte og lange udgaver.

Vintertees. Med mindre man er helt sikker på, at jorden ikke er frosthård.

Bærebag. Føret er som regel for vådt og tungt til vogne.

Et halvt sæt køller er normalt rigeligt. Lad putteren blive hjemme – 7-jernet er glimrende på vintergreens. Eller vælg et enkelt jern ud – det er en rar fornemmelse for en gangs skyld at ramme fairwayen regelmæssigt! Og det er i øvrigt nemmere at finde bolden, når man ikke slår rigtigt langt.

Endelig er det vigtigt at tjekke klubbens lokale vinterbaneregler, fx om der skal lægges op, eller om der skal slås fra måtte. Is og sne kan heldigvis betragtes som ”tilfældigt vand”, så man vælger selv, om man vil droppe fri, eller om man vil definere det som ”løse naturgenstande” og forsøge at fjerne det. Det sidste kan dog være noget besværligt, hvis bolden har fundet en snedrive i en meterdyb bunker.

Det kan være vanskeligt at score lavt, men så kan man jo altid undskylde sig med, at man har spillet fra hvid tee…

Man kan sagtens glæde sig over både golf- og naturoplevelserne hele året rundt. Det gælder blot om at være godt forberedt.

God fornøjelse.

PS. Er man kuldskær, kan man selvfølgelig også bare gå indenfor i TeeBoxen. Her er der hverken sne eller kulde, kun glade golfere, der spiller Valderama eller Pebble Beach, selv efter mørkets frembrud.

Tekst og foto: Kim Boje  

Viborg Golfklub: www.viborggolfklub.dk

TeeBox, www.teebox.dk, tlf.: 53 56 39 88

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev - udsendes hver mandag

Når du har skrevet din e-mail adresse og trykket tilmeld, modtager du en e-mail, hvor du skal bekræfte din tilmelding. Du kan altid framelde dig nyhedsbrevet ved at trykke på linket i bunden af nyhedsbrevet eller sende en mail til info@19hul.dk. Vi passer på dine data - læs mere i vores persondatapolitik.

Relaterede artikler

Savannah Vilaubi vandt Otter Creek Championship

Savannah Vilaubi vandt Otter Creek Championship på Epson Tour, hvor Nicole Lørup missede cuttet. Nyprofessionelle Ingrid Lindblad tjente sin første check med en 25....

Taylor Dickson vandt Blue Cross and Blue Shield of Kansas Wichita Open

Taylor Dickson vandt Blue Cross and Blue Shield of Kansas Wichita Open på Korn Ferry Tour. Med en finalerunde i -5 vandt Taylor Dickson i...

De fem nyeste artikler på 19hul.dk