PopulærtDP World TourIngen risiko ved zikavirus - medmindre man er gravid

Ingen risiko ved zikavirus – medmindre man er gravid

Zikavirussen breder sig, hvilket skaber frygt og fortvivlelse. Fra Brasilien og IOC lyder det, at OL atleterne ikke skal bekymre sig. Medmindre man er gravid.

Fra officiel side nedtones risikoen ved zikavirus:

– Vi skal forklare dem som kommer til Brasilien, atleterne, at der overhovedet ikke er nogen risiko, medmindre man er en gravid kvinde, har Jacques Wagner, som er stabschef for den brasilianske præsident Dilma Rousseff, sagt ifølge Reuters.

Sandsynlig sammenhæng mellem zikavirus og hjernedefekt
Mange eksperter er enige om, at der er en meget sandsynlig sammenhæng mellem zikavirus, og en hjernedefekt hos nyfødte. Vel at mærke hvis en gravid kvinde har haft virussen.

Virussen overføres af myggearten Aedes, og i sidste uge erklærede WHO, at zika-virussen er en global trussel. Man har samtidig vurderet, at op mod 4 millioner mennesker vil blive smittet i løbet af kort tid.

Brasilien er hårdest ramt. Det anslås, at op mod 1,5 mio. er blevet ramt af zikavirus. For de fleste er det dog ufarligt, og tallet er et estimat, da symptomerne ligner andre sygdomme.

Zikavirus giver influenzalignende symptomer, og er kun farlig for gravide. Der findes ingen behandling eller vaccine mod zikavirus.

Teknisk set har WHO kategoriseret zikavirus i samme kategori som ebola. Det kan dog også tolkes som en konsekvens af, at WHO blev kritiseret for at handle for langsomt, da der udbrød ebola i 2014.

IOC: – Fordel at det er vinter i Brasilien 
Trods WHO’s erklæring om, at zikavirus er en global trussel, så er IOC (Den internationale Olympiske Komité, red) overbeviste om, at atleterne vil føle sig sikre ved at rejse til OL i Brasilien.

I sidste uge forsikrede IOC, at det var sikkert for atleter at rejse til Brasilien for at deltage i OL. Tilskuere skal dog være mere på vagt og beskytte sig.

– Vi velkommer beslutningen fra WHO, for det hjælper til at øge opmærksomheden og finde flere ressourcer til bekæmpelse af virussen, har IOC præsidenten Thomas Bach sagt ifølge OL magasinet Inside the Games.

– Vi er i tæt kontakt med WHO, og der er ingen rejseforbud. OL afholdes også, mens det er vinter i Brasilien, hvilket ikke er det foretrukne yngletidspunkt for myggene, siger Thomas Bach.

Anbefalinger til danske rejsende
De danske myndigheders anbefalinger følger anbefalinger fra det  europæiske center for sygdomskontrol, ECDC. Rejser til Sydamerika frarådes ikke, dvs. man kan godt rejse.

Dog anbefales det, at man beskytter sig mod myggestik. Særligt for gravide kvinder anbefales det, at man overvejer at udskyde ikke-nødvendige rejser.

Myggene trives bedst i landlige/jungleområder samt i byernes slumområder. Man vurderer derfor, at forretningsrejsende til storbyer med ophold i airconditionerede biler og hoteller har en meget lav risiko for smitte.

Der kan læses mere om zikavirus udbruddet på hjemmesiden for Statens Serum Institut:

www.ssi.dk/Aktuelt/Sygdomsudbrud/zikavirus.aspx

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev - udsendes hver mandag

Når du har skrevet din e-mail adresse og trykket tilmeld, modtager du en e-mail, hvor du skal bekræfte din tilmelding. Du kan altid framelde dig nyhedsbrevet ved at trykke på linket i bunden af nyhedsbrevet eller sende en mail til info@19hul.dk. Vi passer på dine data - læs mere i vores persondatapolitik.

Relaterede artikler

Lexi Thompson indstiller karrieren

29-årige Lexi Thompson har offentliggjort, at hun efter 2024 sæsonen indstiller karrieren som fuldtidsprofessionel. Det afslørede hun i en video på Instagram, som kan...

Herrer: Penge- og pointranglister, 27. maj 2024

Nacho Elvira vandt Soudal Open foran bl.a. Niklas Nørgaard, der havde et putt for at komme i omspil om sejren, men han kan glæde...

Sat op til succes

De fem nyeste artikler på 19hul.dk