RejserGolf- og rejseoplevelserGarda og Como - golf på italiensk (2)

Garda og Como – golf på italiensk (2)

Norditalien er mere end Venedig og Verona, Garda og Como med dybblå, krystalklare søer, maleriske småbyer og dramatiske Dolomitter. Faktisk ligger nogle af Italiens allerbedste golfbaner i nærheden af de populære turistområder.

2_FranciacortaGCFranciacorta Golf Club
Vest for Lago di Garda og lige syd for den noget mindre Lago d’Iseo med de dramatiske stejle bjergskråninger, ligger Franciacorta Golf Club. En lise for sjælen, især hvis man lige har været gennem det trafikhelvede, som det økonomiske mirakel i Norditalien har skabt mellem Milano, Brescia og Venedig.

 

3_PiazzaVecchiaBergamoPå et 60 hektar stort område finder man 27 huller skabt af en af verdens førende golfarkitekter, amerikaneren Pete Dye. Desuden er her hotel, tennisbaner, swimmingpools, små såkaldte five-aside fodboldbaner og et stort hyggeligt klubhus med sauna og tyrkisk bad. Og en glimrende restaurant ikke at forglemme, hvor man naturligvis finder et bredt udvalg af områdets røde og hvide vine fra det nærliggende Corte Franca. Glimrende kvalitet til prisen fx fra Barone Pizzini, som blander franske druesorter meget succesfuldt med italienske.

5_FranciartaOutletVillageKlubben ligger desuden tæt på Bergamo, hvor der ofte flyves til Orio al Serio lufthavnen fra Kastrup, Hamborg og Lübeck. Er kufferten ikke dukket op, kan man købe billigt ind i Franciacorta Outlet Village, hvor Diesel, Levi’s, Calvin Klein, Puma, Benetton og de andre 75 butikker giver stor rabat på sidste års modeller.

 

4_PiazzaVecchia-BergamoAftenen bør man tilbringe i Bergamo. Man parkerer lettest i Città Bassa og tager bjergbanen – il funiculare – til Città Alta, bydelen der stort set ikke har forandret sig siden middelalderen. De gamle byporte med den venetianske løve markerer at indflydelsen fra bystaten ved Adriaterhavet i 1500-tallet nåede helt ind i Lombardiet, noget de lokale stadig beklager, selv om det ligger 500 år tilbage. Man er vel ægte longobarder! Fra kastanjealléen langs bymuren ser man ud over det moderne Bergamo med gule korn- og grønne vinmarker i det fjerne. På Piazza Vecchia, som charmerede arkitekter som le Corbusier og Frank Lloyd Wright, skal man hvile benene og slappe af med en birra før man bestiller osso buco eller en risotto alla milanese med ris fra Po-sletten.

6_Circolo_VillaEsteCircolo Golf Villa d´Este
Endnu længere vestpå, mellem Milano og Comosøen, er der endnu flere golfklubber at vælge imellem. Man kan fx gå i royale og berømte fodspor på Circolo Golf Villa d’Este i Montorfano, som blev anlagt i 1926, så den europæiske adel der ferierede på det berømte Villa d’Este i Cernobbio, kunne få et slag golf med amerikanske konger af showbizz som Clark Gable og Bing Crosby. De 30.000 fyrre-, kastanje- og birketræer danner en flot ramme om den historiske mesterskabsbane – og hvad der er nok så vigtigt – også en svalende skygge. Italienernes sæson går fra september til juni, og kun ganske få lokale kan finde på at spille i sommermånederne.

7_CircoloGolfVillaDeres udsendte får følgeskab af en charmerende kvindelig møbeldesigner fra Milano, som underholder med at fortælle, hvorledes det forleden lykkedes hende at score ”una birdie reale” – ”en virkelig birdie” – på Monticellobanen syd for Como, hvor der er meget vand i spil og en del vadefugle. ”Veramente, jeg hookede min 5-kølle lige ind i en større flok ænder, der snadrede i vandkanten ved 18. green, og en af dem fløj ikke bort. Una birdie reale!” Trods uheldet anbefalede møbeldesigneren varmt Golf Club Monticello, som har været vært for Open d’Italia hele syv gange. Milaneserinden nåede også at anbefale den nyrenoverede Scala opera og da Vincis Sidste Nadver – ”men husk nu at reservere i god tid, mindst tre måneder! Tre mese, mìnimo!”

8_Bellagio_ComosoenMennagio & Cadenabbia Golf Club
Comosøen, der har form som en tændstikmand med to ben, er en rejse værd i sig selv, og man skal ikke snyde sig for tage en tur op ad søens højre ben til skridtet, hvor Bellagio ligger og troner ubeskriveligt smukt med sine pittoreske villaer, stejle gader og alléer af lyserøde og hvide nerier. Herfra kan man så tage en kort tur med færge til Cadenabbia, og køre ned ad det venstre ben til Villa Carlotta, som er søens største turistattraktion. Den herskabelige villa fra 1690, hvis elegante saloner i lyseblå og rosa carrera marmor bl.a. huser en større frise af danske Bertel Thorvaldsen, er bedst kendt for sin store botaniske have, som er anlagt på en moræneskråning med pergolaer af citrus- og cedertræer, hække af nerier og kameliabuske, træbregner og over 150 sorter af rododendron og azalea.

9_Cadenabbia_ComosoenFå kilometer nordpå ligger Mennagio & Cadenabbia Golf Club på en stejl bjergside, og man skal være knivskarp med jernene og lade driveren ligge i bag’en, hvis ikke man vil ud i roughen, som består af 40 meter høje fyrretræer! Denne golfer undlod at forsøge sig. Der er jo andet i livet end golf, og fruen har sat tid af til domkirken og operaen i Milano. Da Vincis Sidste Nadver må derimod vente; her skal man jo reservere i god tid – mindst tre måneder i forvejen!

Franciacorta Golf Club www.franciacortagolfclub.it
Circolo Golf Villa d´Este www.golfvilladeste.com
Mennagio & Cadenabbia Golf Club www.menaggio.it

Revideret rejseartikel fra 2006

10_VillaCarlotta_Comosoen

11_Milano-domkirkens-spir-og-statuer

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev - udsendes hver mandag

Når du har skrevet din e-mail adresse og trykket tilmeld, modtager du en e-mail, hvor du skal bekræfte din tilmelding. Du kan altid framelde dig nyhedsbrevet ved at trykke på linket i bunden af nyhedsbrevet eller sende en mail til info@19hul.dk. Vi passer på dine data - læs mere i vores persondatapolitik.

Relaterede artikler

Lexi Thompson indstiller karrieren

29-årige Lexi Thompson har offentliggjort, at hun efter 2024 sæsonen indstiller karrieren som fuldtidsprofessionel. Det afslørede hun i en video på Instagram, som kan...

Herrer: Penge- og pointranglister, 27. maj 2024

Nacho Elvira vandt Soudal Open foran bl.a. Niklas Nørgaard, der havde et putt for at komme i omspil om sejren, men han kan glæde...

Sat op til succes

De fem nyeste artikler på 19hul.dk