HæderspriserMotivering af de 10 nominerede til Årets Fund 2023

Motivering af de 10 nominerede til Årets Fund 2023

10 store talenter i dansk idræt er nomineret til at bliver Årets Fund 2023 heriblandt Smilla Sønderby, der vandt på LET i år.

Nedenfor kan man læse den officielle motivering af de 10 nominerede, hvor det ene er et to-mandshold i beachvolleyball, så er der 11 personer på listen.

Årets Fund blev uddelt første gang i 1929. Det er ​Danmarks ældste idrætspris og uddeles i et samarbejde mellem Team Danmark, Danmarks Idrætsforbund (DIF) og Politiken. Vinderen modtager ud over hæderen også 75.000 kr.

– Alene det at komme på dette års liste over nominerede er en kæmpe bedrift, for konkurrencen er simpelthen enorm i år. Prisen som Årets Fund er en meget prestigefyldt og vigtig pris i dansk eliteidræt, og jeg er igen i år dybt imponeret over de talenter, der er med blandt de ti bedste. De ti talenter vidner om dansk idræts store potentiale og et fremragende elitearbejde i forbundene, siger Lars Balle Christensen, sportsdirektør i Team Danmark og medlem af dommerkomitéen.

De nominerede

Prisen bliver uddelt 28. december ved et åbent arrangement i Politikens Hus. De 10 nominerede er:

Villads Flügge Napier og Andreas Sejer Kofod Brinck – Volleyball

Villads Flügge Napier (17 år) og Andreas Sejer Kofod Brinck (17 år). Guld ved U18 EM i beachvolleyball, der var den første internationale turnering, som de spillede sammen som hold. Det er første gang nogensinde i Volleyball Danmarks historie, at et hold i såvel volleyball eller beachvolleyball vinder guld ved en slutrunde.

Jonas G Isaksen – Atletik

Jonas G Isaksen (18 år). Har kæmpet sig op i den internationale elite med et regulært internationalt gennembrud i 2023 med guld ved U20 EM i Jerusalem på den legendariske 400 m distance. En yderst sjælden international guldmedalje i en af atletikkens sprintdiscipliner.

Smilla Tarning Sønderby – Golf

Smilla Tarning Sønderby (23 år). Vandt KPMG Women’s Irish Open i 2023 og blev ny dansk europatour vinder. Sejren repræsenterer ikke kun et gennembrud for hende, men den garanterer også spilleretten i de kommende år på Ladies European Tour.

Albert Withen Philipsen – Cykling       

Albert Withen Philipsen (17 år). Er ved udgangen af 2023 sæsonen forsvarende dansk U19 mester i cykelcross, MTB, linjeløb og enkeltstart. Og derudover er han forsvarende U19 verdensmester i linjeløb og MTB samt forsvarende U19 Europamester i enkeltstart. En resultatliste som gør, at den Philipsen, selv blandt mange meget store danske cykelsportstalenter i de senere år, skiller sig ganske særligt ud.

Simon Pytlick – Håndbold       

Simon Pytlick (22 år). Kometkarriere er ikke et anslag for meget at sætte på den udvikling, som Simon Pytlick har gennemgået det seneste år. Han bragede ind på den internationale håndboldscene med en helt afgørende rolle i Danmarks tredje VM-triumf på stribe. Han blev kåret som turneringens bedste venstre back, og i juni opnåede han den ultimative hyldest fra Det Europæiske Håndboldforbund, der kårede ham som årets mest værdifulde spiller i Europa.

Edi Hrni – Taekwondo   

Edi Hrnic (19 år). Er på blot to år rykket fra den nederste del af ranglisten til nu at være blandt de allerbedste i verden. Edi gjorde sin entré på den internationale scene som 17-årig, da han vandt sølv ved EM, hvor han besejrede nogle af verdens bedste kæmpere. Senere vandt Edi guld ved U21-EM i 2022 og ved European Games i 2023. Han vandt den sidstnævnte medalje blot 48 timer efter, at han blev student.

Rasmus Højlund – Fodbold          

Rasmus Højlund (20 år). Har fået sit helt store internationale gennembrud på højeste niveau og har spillet sig ind på et af verdens største klubhold med det samme og er holdets topscorer i Champions League. På landsholdet har Rasmus ligeledes haft sit gennembrud og vist sin målnæse med syv scoringer i sine seneste EM-kvalifikationskampe. På trods af sine kun 20 år udviser Rasmus allerede nu store kvaliteter på og uden for banen og er et forbillede for mange unge spillere og fans.

Frederikke Hauge Matthiesen – Kano/Kajak   

Frederikke Hauge Matthiesen (23 år). Vandt VM guld i damernes 2’er kajak sammen med Emma Aastrand Jørgensen. Den nye konstellation, der blev sat sammen i vinter, har gennem sæsonen forbedret sig markant og er gået fra en 9. plads og 3. plads ved årets første to World Cups og sølv ved European Games til guld ved VM i Duisburg og kvalifikation til OL i 2024.

Anne Bakke Nielsen – Skydning        

Anne Bakke Nielsen (21 år). Satte punktum for sin juniorkarriere, da hun deltog til europamesterskaberne på 10m luftriffel. Her leverede hun skydning på højeste niveau og vandt EM-guld. En sjældenhed i dansk junior-skydesport.

Caroline Rehoff Pedersen – Ridesport       

Caroline Rehoff Pedersen (22 år). I springsport tager det normalt mange år at udvikle sig fra ungrytter (U21) til at kunne klare sig på internationalt seniorniveau. Caroline Rehoff Pedersen har med rekordfart gennemgået denne udvikling, og i en alder af kun 22 år er hun allerede en anerkendt rytter på internationalt niveau, og hun leverede en helt unik præstation ved Hamburg Springderby 2023, hvor hun var fejlfri og endte på en andenplads i et meget stærkt felt af erfarne seniorryttere.

Smilla Sønderby efter sejren i KPMG Women’s Irish Open 2023 – Foto: Tristan Jones / LET

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev - udsendes hver mandag

Når du har skrevet din e-mail adresse og trykket tilmeld, modtager du en e-mail, hvor du skal bekræfte din tilmelding. Du kan altid framelde dig nyhedsbrevet ved at trykke på linket i bunden af nyhedsbrevet eller sende en mail til info@19hul.dk. Vi passer på dine data - læs mere i vores persondatapolitik.

Relaterede artikler

Herrer: Penge- og pointranglister, 17. juni 2024

Bryson DeChambeau vandt US Open foran Rory McIlroy, der skuffet forlod Pinehurst No. 2 uden at sige tillykke til DeCambeau og efterfølgende har trukket...

Tre danskere videre til hulspil i The Amateur Championship

Tre af fire danskere i den 129. udgave af The Amateur Championship gik videre fra slagspilskvalifikationen til hulspilsfinalerne, som spilles fra onsdag til lørdag. Der...

De fem nyeste artikler på 19hul.dk