Réunion – den bedst bevarede hemmelighed i det Indiske Ocean. Sådan står der fortrykt på mange postkort fra vulkanøen, man finder 650 km øst for Madagaskar. Golf- og badeferie på det nærliggende Mauritius er populært, men de færreste lægger vejen omkring Réunion, hvorved de snyder sig selv for en meget stor oplevelse!

Golf du Bassin Bleu

Når man er velrestitueret efter en god nats søvn oven på lokale specialiteter som samosaer, punch og rom, er det oplagt at spille Golf du Bassin Bleu, Réunions anden 18-hullers golfbane, som er placeret neden for St. Gilles-les-Hauts og oven for St. Gilles-les-Bains, mellem grønne bjerge og hvide sandstrande. Banen er absolut et besøg værd, selv om greens ikke er i allerbedste stand.

Der er ganske få golfere på banen. Faktisk så vi flere greenkeepere og boldsælgende drenge end golfspillere.

”Un euro la balle, Messieurs! Bonne qualité, Messieurs!”, lyder det på de fleste teesteder. Vi siger ”o.k.” flere gange og køber bolde til én euro – af god kvalitet.

De første ni huller er svære på grund af de store, 300 år gamle eukalyptustræer, de sidste ni på grund af de mange kløfter, der skærer sig gennem fairways.

Da vi passerer den kunstige sø på tiende hul, råber to boldsælgere der plasker rundt midt ude i søen:

”Un euro la balle, Messieurs! Bonne qualité, Messieurs!”

Senere ved trettende green står en lidt forlegen fyr, og vi forventer han tilbyder os at købe bolde til én euro – af god kvalitet. Men nej, det viser sig han ikke sælger bolde, men derimod passer den gedeflok, der går rundt venstre om green og nipper blade af de små vacaopalmer!

På femtende overraskes vi igen og er glade for, at vi ikke skal slå ud fra dametee, da vi ellers ville have set os nødsaget til at vække en flok trætte boldsælgere midt i deres eftermiddagslur…

Efter 18 huller i den skarpe sol, trænger man til et koldt glas Bourbon – øens mest populære ølmærke – og et svalende bad i bølgerne ved St. Gilles-les-Bains, der kan ses i det fjerne fra det flotte klubhus.

Tis i luften

Vi ender nu med at droppe badet til fordel for en tur til Salazie, den mest frodige kraterdal på øen. Vi er glade for, at solen skinner fra en skyfri himmel, og at vi således ikke risikerer at få en nedbørsmængde på 1 meter og 17 centimeter, som den grønne michelinguide fortæller, man tidligere har oplevet her på blot tolv timer!

Mange små vandfald stråler ned fra de høje, grønne bjergsider. Bilen får et tiltrængt brusebad under et lillebitte vandfald med det herlige navn Pisse en l’air – tis i luften – som drypper ned på biler og kørebane.

Den franske digter Charles Baudelaire opholdt sig i Salazie, da han i sin tid var på rundtur i det Indiske Ocean.

I Les Fleurs du Mal kan man læse et digt om en af de syndige blomster, han plukkede på sin vej, en blot 15-årig mørkhudet malabarpige, der fulgte ham rundt på Réunion.

Der er stadig mange mørklødede kreolere mellem de maleriske huse i de små bjerglandsbyer, men de brune, unge piger er i undertal. De fleste er midaldrende arbejdsløse mænd med spleen i blikket og romflaske i lommen.

På vej hjem til St. Denis skal man huske at stoppe op ved Notre Dame des Laves, hvor lavaen under et udbrud fra Piton de la Fournaise i 1977 standsede sit fremløb blot halvanden meter fra hoveddøren.

Et sandt mirakel, som katolikkerne tilskriver Vor Frue, mens mere verdslige kilder siger, at det havde meget med brandmændene og deres vandkanoner at gøre.

Om aftenen er der fest i gaden i Saint-Denis med Yves og Brigitte. Maloya’en er på programmet. Et enkelt nummer kan vare i halve og hele timer. Trommernes suggererende rytme tryllebinder publikum.

Bourbon’en er også programmet. Den lokale øl hældes op og ned, som var man til oktoberfest.

Yves kommer med endnu en halv liter af den perlende, ravgyldne drik.

”Jeg drikker hurtigt, men til gengæld længe!”

Epilog

Et par dage senere spyer den røde vulkan for tredje gang dette år lavastrømme ud, og samtidigt falder der sne på højsletten Plaine des Palmistes.

Vulkanudbruddet vækker ikke større opsigt, hvorimod snefnuggene kommer på forsiden af både Le Quotidien og le Journal de l’Île – Réunions to ø-dækkende aviser.

Gad vide om Réunion kan vedblive med at være den bedst bevarede hemmelighed i det Indiske Ocean?

Dette var den fjerde og sidste del af denne serie. Første del kan læses heranden del kan læses her mens tredje del kan læses her.

Tekst og fotos: Kim Boje

Reviderede rejseartikler fra 2004 og 2010 

Golf du Coloradowww.golfclubcolorado.fr
Golf Club de Bourbonwww.golf-bourbon.com
Golf du Bassin Bleuwww.bassinbleu.fr
Réunionen.reunion.fr
Saint-Denis: visit.lebeaupays.com
Hôtel Central, St. Denis: www.centralhotel.re/en-fr
Servas: www.servas.dk. Besøg og bo gratis hos Servasværter verden over. Der er over 15.000 Servasværter i 135 lande på seks kontinenter

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev - udsendes hver mandag

Når du har skrevet din e-mail adresse og trykket tilmeld, modtager du en e-mail, hvor du skal bekræfte din tilmelding. Du kan altid framelde dig nyhedsbrevet ved at trykke på linket i bunden af nyhedsbrevet eller sende en mail til info@19hul.dk. Vi passer på dine data - læs mere i vores persondatapolitik.