AnbefaletBunkers og bunkere på Jersey - golf på Kanaløerne (2)

Bunkers og bunkere på Jersey – golf på Kanaløerne (2)

Bunkers og bunkere. De ligger spredt ud over klitterne. Midt på fairway en større fæstning. Og i baggrunden dominerer Mont Orgueil Castle billedet – stolt og hovmodigt som det franske navn orgueil siger. Neden for borgen den maleriske lille landsby Gorey. Og så klitterne og stranden og havet. Det kan godt være svært at fokusere på drivet på 1. tee, når man ikke tidligere har spillet The Royal Jersey Golf Club.

Statuen af legendariske Harry Vardon, hilser velkommen ved indgangen til den bane, hvor golfverdens første superstar trådte sine barnesko. Vardon vandt seks gange mellem 1896 og 1914, hvilket stadig er rekord for flest vundne British Open titler.

2_TheRoyalJerseyGC

Det historiske islæt på Harry Vardons hjemmebane bane gælder dog langt fra kun golfspillet.

”Under 2. verdenskrig ville en golfrunde have været et hasardspil med sådanne hazarder,” lyder det fra min medspiller, der har det med at lege med ordene. Men han har selvfølgelig ret. Fra 1940 til 1945 var Kanaløerne besat af de tyske tropper, som havde omdannet bunkers til bunkere og fairway til minefelter, så der blev næppe spillet meget golf på Royal Jersey i de fem onde år.

Sidenhen har de forskellige fæstningsanlæg igen fundet anvendelse på The Royal Jersey Golf Club, men nu til mere fredelige formål, nemlig som pejlemærker for ens næste slag, hvilket man ofte har brug for på en klassisk linksbane, hvor der jo af gode grunde ikke er træer at sigte efter.

3_TheRoyalJerseyGC

Området ud til kysten syd for Gorey på Jerseys østkyst har gennem århundreder været et populært sted for forskellige sportsgrene: i 1700-tallet var dueller på liv og død populære neden for Mont Orgueil Castle; sidenhen var her hestevæddeløb, og i 1878 blev linksbanen så anlagt i klitterne med selve Dronning Victorias velsignelse.

4_CorbiereLighthouse

Stednavnene på Kanaløerne er franske, eftersom øerne, der ligger tæt under den franske kyst, hørte til Normandiet indtil England mistede den franske provins i 1200-tallet, men øgruppen valgte imidlertid at forblive loyale over for den engelske monark.

Jersey hører fortsat under den britiske krone, men er, som de øvrige Kanaløer, ikke medlem af hverken UK eller EU, så her kan der købes alskens billige varer af skatteplagede EU-borgere. Siden 2008 har det imidlertid været slut med at agere skattely for velhavende udlændinge på Les Îles Anglo-Normandes – de engelsk-normanniske øer – som franskmændene foretrækker at kalde dem.

5_TheRoyalJerseyGC

De to største af øerne – Jersey og Guernsey – ligner på mange måder hinanden. Godt nok er jerseykoen gullig mens guernseykvæget er orangerødt med hvide pletter, men ellers er sceneriet lidt det samme med pittoreske landsbyer og smalle, bugtende veje flankeret af høje hække og stensætninger; slugter og strande der bliver kolossalt brede i takt med at tidevandet trækker sig tilbage (forskellen mellem høj- og lavvande er op til 12 meter!); og gamle fæstningsanlæg fra napoleonstiden og fra 2. verdenskrig.

6_LesMiellesGolfandCC

Ud over The Royal Jersey Golf Club finder man to andre glimrende golfbaner. På Jerseys vestkyst, i bugten St. Ouen’s Bay mellem lufthavnen og stranden, ligger Les Mielles Golf and Country Club. Her er der masser af vand i spil – på 15 af de 18 huller! – samt udsigt til borganlæg og fyrtårn og den kilometerlange strand, hvor atlanterhavsbølgerne ruller ind med surfere på toppen. Desuden finder man fremragende fairways og greens og et meget rigt fugleliv med grågæs, sorte og hvide svaner, og diverse ænder – forhindringer som kan give det at få en “birdie” en helt ny mening…

7_LesMiellesGolfandCC

I La Moye Golf Club lidt længere mod syd og noget højere beliggende kan det være endnu sværere at koncentrere sig om golfspillet. Her er udsigten over St. Ouen’s Bay endnu bedre end på Les Mielles: man er tættere på Corbière Lighthouse og La Rocco Tower, og på en klar dag kan man se helt til Sark og Guernsey. Til gengæld kommer vinden endnu mere i spil her 80 meter over havets overflade, hvilket kan være en stor udfordring – også for de professionelle, hvilket man kunne konstatere fra 1978-95, da Europatouren var på besøg, og siden 1996, hvor Seniortouren har afholdt The Jersey Seniors Open på La Moye.

8_LaMoyeGC

Fra 1981 og 10 år frem blev tv-serien Bergerac optaget på Jersey. Nu må man nøjes med repriserne. Men man kan stadig gå i Bergeracs fodspor, fx på den dramatiske nordkyst, hvor Bergerac i flere episoder sagde goodnight og bonne nuit til forbryderne og til sit internationale publikum i Bonne Nuit Bay.

Skrevet af Kim Boje. Fotos: Mads og Kim Boje.

9_BonneNuitBay

Jersey kan nås med fly fra diverse lufthavne og med båd fra Saint-Malo i Bretagne – en tur på godt en time.

Royal Jersey Golf Club: www.royaljersey.com
Les Mielles Golf and Country Club: www.lesmielles.com
La Moye Golf Club : www.lamoyegolfclub.co.uk

Revideret rejsebeskrivelse fra 2008

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev - udsendes hver mandag

Når du har skrevet din e-mail adresse og trykket tilmeld, modtager du en e-mail, hvor du skal bekræfte din tilmelding. Du kan altid framelde dig nyhedsbrevet ved at trykke på linket i bunden af nyhedsbrevet eller sende en mail til info@19hul.dk. Vi passer på dine data - læs mere i vores persondatapolitik.

Relaterede artikler

Savannah Vilaubi vandt Otter Creek Championship

Savannah Vilaubi vandt Otter Creek Championship på Epson Tour, hvor Nicole Lørup missede cuttet. Nyprofessionelle Ingrid Lindblad tjente sin første check med en 25....

Taylor Dickson vandt Blue Cross and Blue Shield of Kansas Wichita Open

Taylor Dickson vandt Blue Cross and Blue Shield of Kansas Wichita Open på Korn Ferry Tour. Med en finalerunde i -5 vandt Taylor Dickson i...

De fem nyeste artikler på 19hul.dk