European Tour og PGA Tour har lavet en strategisk alliance, som bringer de to førende golf tours tættere sammen. Med alliancen vil man øge samarbejdet omkring turneringskalenderen og kommercielle muligheder. Set udefra understreger det PGA Tourens rolle som storebror, og PGA Tour chefen Jay Monahan kommer med i Europa Tourens bestyrelse.

Man vil fremover afsøge alle muligheder for at samarbejde, herunder også kommercielle muligheder med bl.a. globale medierettigheder i visse territorier.

PGA Tour bliver medejer af European Tour Productions

Som led i aftalen køber PGA Tour en mindre andel af European Tour Productions (ETP), der er Europa Tourens produktionsselskab som  producerer og distribuerer indhold.

De to tours vil også samarbejde omkring turneringskalenderne , præmiesummer og spille-muligheder for medlemmer af de to tours. Hvad det konkret indebærer er der dog ikke offentliggjort noget om endnu. Men man kan allerede nu spekulere i, at man via Europa Touren skal kunne kvalificere sig til PGA Tour.

Som led i aftalen får PGA Tour chefen Jay Monahan også en plads i Europa Tourens bestyrelse, som Thomas Bjørn er medlem af.

.
.
PGA Tour dominerer – modtræk mod Premier Golf League

Der er ingen tvivl om, at man indgår samarbejdet for at styrke herrernes professionelle tours. Men det sker også ovenpå en lang udfordrende periode, hvor særligt Europa Touren er hårdt ramt af COVID-19 pandemien.

Mens PGA Tour buldrer afsted med store præmiesummer, så er mange Europa Tour turneringer blevet aflyst og oftest har man spillet om en forholdsvis beskeden præmiesum på 1 mio. €.

Selve European Tour organisationen har været hårdt ramt økonomisk af COVID-19, og man har fyret flere ansatte. Touren står selv bag mange af de nye turneringer, som er blevet spillet i efteråret. Touren har således selv betalt en stor del af præmiesummerne henover sommeren og efteråret.

Det er PGA Tour der bliver medejer af European Tour Productions, og PGA Tour chefen Jay Monahan som får en plads i Europa Tourens bestyrelse. Europa Touren får således som sådan ikke direkte indflydelse på PGA Tour, og man kan ikke tale om et ligeværdigt samarbejde.

Det nye tættere samarbejde skal formentlig også ses som et modtræk mod den foreslåede Premier Golf League. En meget omtalt verdenstour, hvor firmaet Raine Group med investeringer fra primært Saudi Arabien ville lave en tour for verdens bedste.

Den tour ser ikke ud til at blive til noget, men der har været rygter om, at Raine Group har tilbudt at købe sig ind i European Tour. Man valgte dog i stedet et tættere samarbejde med PGA Tour.

Nogle tolker samarbejdet som første skridt mod en egentlig fusion, hvor PGA Tour bliver en slags superliga og Europa Touren en slags 1. division. Noget som til dels måske allerede er en realitet, men indtil vildere vil European Tour og PGA Tour fortsætte som hidtil.

Rory McIlroy med FedExCup trofæet og PGA Tour chefen Jay Monahan efter sejren i Tour Championship 2019 – Foto: golfsupport.nl

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev - udsendes hver mandag

Når du har skrevet din e-mail adresse og trykket tilmeld, modtager du en e-mail, hvor du skal bekræfte din tilmelding. Du kan altid framelde dig nyhedsbrevet ved at trykke på linket i bunden af nyhedsbrevet eller sende en mail til info@19hul.dk. Vi passer på dine data - læs mere i vores persondatapolitik.