RejserGolf- og rejseoplevelserNaturgolf i Mols Bjerge - Rejseoplevelser fra Fuglsø og omegn – forår...

Naturgolf i Mols Bjerge – Rejseoplevelser fra Fuglsø og omegn – forår 2023

Johannes Hansens ”Siddende unge mennesker” – der sidder lige uden for hovedindgangen til Hotel Fuglsøcentret – ser noget alvorlige ud. En gåtur i Mols Bjerge kunne måske have livet dem lidt op, ikke mindst hvis de var gået en tur på naturgolfbanen, der ligger i landets måske smukkeste terræn klos op ad det trestjernede turistmål Trehøje, tre store gravhøje fra bronzealderen.

Naturgolfbanen i forgrunden, Helgenæs i baggrunden

”Vores egen golfbane er kun for sjov,” siger direktøren for Hotel Fuglsøcentret, Peter Brinks, næsten undskyldende, og tilføjer: ”Derfor har vi skabt to andre produkter, der sælger som varmt brød.”

Det ene produkt Brinks henviser til er et begynderkursus, Golfskole i skøn natur. Her undervises debutanterne af en PGA pro i den nærliggende Kalø Golf Club, hvor kursisterne alt efter talent enten ender med at prøvespille 18-hullers banen, der har udsigt over Aarhus Bugt, eller klubbens par-3 bane, som er placeret i en gammel frugtplantage og også har havudsigt.

Det mest populære kursus er et Golfophold på Djursland, hvor fuldbefarne golfspillere kommer på udflugter til Kalø Golf Club, Ebeltoft Golf Club og Lübker Golf Klub, der siges at have en af de bedste baner i Nordeuropa. Begge kurser er over tre dage og indbefatter overnatning og fuld forplejning på Hotel Fuglsøcentret.

Overnatter man på Hotel Fuglsøcentret, er centrets naturgolfbane gratis, for os andre er det en pay-and-play bane.

En firebold har slået ud fra 1. tee. Meget tyder på, det er første gang, firebolden og deres medbragte publikum befinder sig på en (natur)golfbane.

”Er det min tur nu?”
”Ja, du ligger jo længst fremme, så det må være din tur!”
”Herfra ka’ jeg vælte alle seks kegler!”
”Er der nogen, der ka’ reglerne?”

Solen skinner, alle er glade, måske lige bortset fra de seks kegler, som Michael siger, han kan vælte.

En tililende golfveteran giver golfdebutanterne et par gode råd om, hvordan de kan undgå at skade medspillere og publikum. De fleste af keglerne trækker ud til siden, så Michaels muligheder for en strike bliver reduceret betydeligt. Herefter går det op og ned ad bakke – næsten uden diskussioner og næsten uden problemer.

Ifølge en bredt smilende molbo – der er kommet lidt ud af kurs på 9. og sidste hul – bruges banen mest af velbefarne golfere, der sætter stor pris på en travetur i de bløde, næsten skulpturelle omgivelser, selv om banen ikke er passet og plejet.

”Det er for besværligt at tage vogn og taske med rundt. Bare et 7-jern og nogle bolde, det er alt rigeligt.”

Den glade golfspiller understreger, at syv-jernet har en dobbelt funktion, da den også tjener glimrende som stok i bakkerne.

”Af og til tager jeg en kølle mere med. Jeg er blevet inspireret af dem, der er uddannet i traveteknikken med to stave,” griner golferen og fortsætter sin runde. I dag med blot én stok.

Hvad enten man medbringer en enkelt kølle eller 14, bør man holde siesta ved 6. tee, hvor der er bord og stole og udsigt til Ebeltoft mod nord og Helgenæs mod syd. Glem hovedtelefonerne, lyt i stedet til lærkernes trillen og vindens susen.

Skulle der være andre golfere, der nærmer sig bagfra, så luk dem igennem og tag et hvil. Det gjorde denne golfer, der fik en hyggelig sludder med Christina og Jonas, to aalborgensere, som spillede Mols golf for første gang.

På Fuglsøcentrets naturgolfbane bruges der ikke sprøjtemidler, og man indberetter hvert år til Miljøstyrelsen. Et sympatisk træk, der passer godt ind i den fortælling, der fortælles af især den yngre generation, som kæmper imod global opvarmning og for grøn omstilling.

Vi golfspillerne kan også selv gøre noget for miljøet, fx ved at bruge miljøvenlige bolde som Dixons model Spirit. Vi slår jo ikke altid lige, selv med de korte jern, og bortkomne bolde er blevet et stort problem, ikke mindst i søer og vandløb, som der dog ikke er nogen af på denne bane.  Men selv om vinteren, hvor græsset går i dvale, har boldene det med at forsvinde i roughen. Og det er endnu sværere at lokalisere dem, når urets visere står på forår eller sommer.

Golfbolde – miljøvenlige eller ej – er ikke populære blandt heste og andre klovdyr, skal jeg hilse og sige fra indehaverne af Turridning Mols Bjerge, der samler mange golfbolde op på deres mark, som grænser op til naturgolfbanen.

Vær derfor ekstra opmærksom på 8. og 9. hul. Her er dagens medspiller kommet meget tæt på hestehegnet.

Det er ikke kun jyder, der spiller golf på Mols, også sjællandske gæster finder vej til naturgolfbanen ved Fuglsø:

I Mols Bjerge høres flere forskellige tungemål. Kaare Nielsen, der bor i London, taler dog stadig dansk, selv om det er mange år siden, han boede i Danmark.

Tænk at briterne ikke kun holder af dansk wienerbrød og danske tv-serier med Sidse Babett Knudsen, men også er så begejstrede for de danske strande, at de ligefrem tager en dukkert i de kolde, blå bølger! Okay, påskevejr med blå himmel og grønne bakker kan gøre os alle lidt overstadige efter en lang, kold og våd vinter, men ligefrem tage et havbad! Gad vide om de 20 engelskmænd m/k har dykket ned i en flaske Gammel Dansk eller to, inden de dykkede ned i Kattegat!?

Trænger man efter naturgolfspillet til en let frokost eller bare kaffe kage, kan man i Fuglsø – en meget, meget lille landsby hist hvor vejen slår en bugt mellem naturgolfbanen og Trehøje – få opfyldt sine ønsker på Fuglsø Kro, dog kun i påsken og pinsen og i skolernes sommerferie.

Vil man udforske Mols bjerge nærmere, og apostlenes heste er trætte efter de ni huller i det kuperede terræn, kan man skifte til islænderheste hos Turridning Mols Bjerge, som man finder i downtown Fuglsø.

Espen og Gertrud, der udgør halvdelen af familien Saxtoft Højlund, er klar til at tage imod de næste gæster på Sølballegaard, hvorfra man kan se helt til Aarhus, når man går ud i baghaven.

Fandt man – mod forventning – ikke sjælefreden på naturgolfbanen, kan det anbefales at gå nogle få hundrede meter videre op ad bakken til Sølballegård, hvorfra der er udsigt til Trehøje og til forskellige oplevelser, som skal give både ro og inspiration, hvilket man ved selvsyn kunne konstatere på TV, da Alex Vargas, Simon Kvamm og andre fra Toppen af Poppen havde indlogeret sig på Sølballegård for et par år siden.

Vil man helt tæt på naturen i Mols Bjerge, kan man leje en tipi hos Tipi – Booking.

Man kan selvfølgelig også bare tjekke ind på Hotel Fuglsøcentret, som har det hele. Tjek selv overflødighedshornet af tilbud på hjemmesiden.

Måske var det noget at gå en tur ned ad ”Memory Lane” på rockmuseet? Eller opleve Hardinger Band, når de fejrer 50-års Shu.bi.læum den 22. april? Eller Michael Learns to Rock, der vender tilbage til Danmark og Fuglsø den 29. april efter at have spillet for udsolgte huse i Indonesien, Malaysia, Singapore, Philippinerne og Indien? Poul Krebs med band den 12. maj? Lisa Ekdahl den 9. og 10. juni? Eller en af de andre årlige 75 koncerter?

Eller hvad med at gå i Golfskole i skøn natur mellem april og oktober?  Eller tage på Golfophold på Djursland i samme periode? Eller gå en tur på Fuglsøcentrets smukke naturgolfbane?

Tekst: Kim Boje

Luftfoto og Johannes Hansens ”Siddende unge mennesker”: Hotel Fuglsøcentrets Arkiv

Fotos i øvrigt: Annemarie og Kim Boje

Golf

Hotel Fuglsøcentret

Fuglsø Kro og Café. Kun åbent påske og pinse og i skolernes sommerferie, www.fuglsoekro.dk/ Fuglsøvej 92, 8420 Knebel. Kontakt Elisabeth på fuglsoekro@gmail.com eller tlf. 21 62 21 13

Turridning Mols Bjerge. 20466518 (Kirsten Bay) / 6118 0100 (Lars Bay) turridningmolsbjerge@gmail.com, Elbjergvej 5, Fuglsø 8420 Knebel, https://www.turridningmolsbjerge.dk/kontakt

Sølballegaard. Er man ikke til højrøstet rock og pop, kan det anbefales at besøge det nærliggende Sølballegård, hvorfra der er udsigt til Trehøje og til intimkoncerter og kærlighedsfester i naturen, som giver både fred og ro i sjælen. Sølballegaard, Sofie Saxtoft Højlund & Espen Saxtoft Højlund, Elbjergvej 13, 8420 Knebel, kontakt@soelballegaard.dk, +45 3040 0065, https://www.soelballegaard.dk

Tipi – Booking. SMS til Gaarmann 27 57 39 29, Elbjergvej 10, 8420 Knebel

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev - udsendes hver mandag

Når du har skrevet din e-mail adresse og trykket tilmeld, modtager du en e-mail, hvor du skal bekræfte din tilmelding. Du kan altid framelde dig nyhedsbrevet ved at trykke på linket i bunden af nyhedsbrevet eller sende en mail til info@19hul.dk. Vi passer på dine data - læs mere i vores persondatapolitik.

Relaterede artikler

Se en række forrygende slag fra sponsortelte på PGA Tour

PGA Tour har samlet nogle af de bedste slag fra sponsortelte under turneringer. Indimellem slår spillerne så skæve slag, at deres bold ligger i sponsortelte,...

Dansk trio i par-turnering på PGA Tour

Nicolai og Rasmus Højgaard spiller sammen og Thorbjørn Olesen med Matt Wallace i PGA Tour holdturneringen Zurich Classic of New Orleans. Selvom der spilles...

De fem nyeste artikler på 19hul.dk