R&A og USGA er kommet med en Clarification (præcisering, red) af den omstridte nye Regel 10.2b (4), der forbyder en caddie at stå lige bag spilleren, når denne tager sin stance. Der ændres som sådan ikke på selve Reglen, men den skal ikke fortolkes helt så hårdt, som man måske ellers ville læse den. Og det at gå væk fra sin stance og genindtage den for at undgå straf udvides, så det gælder hele banen, hvilket de facto er en ændring af Reglen, da det tidligere kun var muligt på greenen.

I de nye 2019-golfregler er de såkaldte Clarifications en yderligere beskrivelse af, hvordan reglerne skal fortolkes. Det er således en liste med beskrivelser, som udbygges løbende efterhånden som der måtte opstå episoder, som har behov for en yderligere præcisering af reglerne.

Strafslag til Haotong Li, men ingen strafslag på PGA Tour

Debatten om Regel 10.2b (4) begyndte, da Haotong Li fik strafslag i Dubai, hvilket Europa Tour direktøren Keith Pelley kaldte uretfærdigt. Han ville have ændret reglen, som R&A dog forsvarede.

I sidste uge opstod flere episoder på PGA Tour, hvor Denny McCarthy først blev idømt to strafslag, men siden fik dem annuleret, så R&A og USGA lovede en præcisering, som nu er kommet.

Spillerne skal selv vælge linje uden for megen hjælp

Som der står i pressemeddelelsen om den nye præcisering, så handler Regel 10.2 om, at man vil sikre den fundamentale udfordring ved at slå et slag og begrænse en hjælp man kan få under en runde.

En spiller skal således f.eks. selv kunne vælge sin sigtelinje, uden at en caddie kan hjælpe ved at sige, at venstre fod skal rykkes lidt frem, at man skal sigte mere til højre eller hvad rådet måtte være.

Regel 10.2b (4)

Dem omstridte Regel 10.2b (4) lyder fortsat som følger:

  • (4) Begrænsninger mod at caddien står bag spilleren. Når en spiller begynder at indtage sin stance for slaget, og indtil slaget er udført:
    • Spillerens caddie må ikke bevidst stå et sted på eller tæt ved en forlængelse af spillerens spillelinje bag ved bolden af nogens som helst grund.
    • Hvis spilleren indtager sin stance i strid med denne Regel, kan spilleren ikke undgå straf ved flytte sig.

    Undtagelse – Bold på greenen: Når spillerens bold er på greenen, er der ingen straf efter denne Regel, hvis spilleren flytter sig, og ikke begynder at indtage stancen igen, før caddien har fjernet sig fra sin position.

Læs hele reglen på randa.org her.

Undtagelsen om bold på greenen bliver udvidet

Som man kan læse i undtagelsen til Reglen, så kunne spilleren kun på greenen undgå to strafslag ved at gå væk og genindtage sin stance, hvis caddien stod bag spilleren. Alle andre steder som f.eks. på teested eller fairway ville spilleren få to strafslag, men det ændres nu.

Som man kan læse i præciseringen nedenfor, så betragtes det ikke som om, at man er begyndt at tage sin stance for slaget, hvis man går væk. Det er en de facto ændring af reglen.

Præciseringerne fra R&A og USGA:

Der er to nye præciseringer, som kan læses i din helhed på engelsk nederst i denne artikel. De fylder halvanden A4 side, men kan opsummeres til følgende:

  • Betydning af “Begynde at tage stance for slaget”: Hvis en spiller går væk fra sin stance, så betragtes det ikke som om, at spilleren er begyndt at tage sin stance for slaget. Derfor kan spilleren nu, overalt på banen, gå væk fra sin stance og undgå at overtræde Regel 10.2b (4), hvis caddien havde stået bag bolden.
  • Eksempler hvor caddien ikke “bevidst” står bag bolden når spilleren tager sin stance: Som skrevet, gælder reglen ikke, hvis en caddy ubevidst står bag en spiller. Det er præciseret, at udtrykket “bevidst” kræver, at en caddy er opmærksom på, 1) at spilleren begynder at tage sin stance til slaget og 2) han eller hun (caddien) står på eller tæt på en forlængelse af spillespillien bag bolden.

Der er flere eksempler i den engelske tekst nedenfor.


www.randa.org kan man læse hente et dokument med alle Clarifications (præciseringer, red.). Der kommer løbende opdateringer til dette dokument.

Clarifications on the Application of Rule 10.2b(4)

Rule 10.2b(4)

1. Meaning of “Begins Taking a Stance for the Stroke”

Rule 10.2b(4) does not allow a player to have his or her caddie deliberately stand on or close to an extension of the line of play behind the ball for any reason when the player begins taking a stance for the stroke. Reference to “the stroke” means the stroke that is actually made.

The player begins to take the stance for the stroke that is actually made when he or she has at least one foot in position for that stance.

If a player backs away from the stance, he or she has not taken a stance for the stroke that is actually made, and the second bullet point in Rule 10.2b(4) does not apply.

Therefore, if a player takes a stance when the caddie is deliberately standing on or close to an extension of the line of play behind the ball, there is no penalty under Rule 10.2b(4) if the player backs away from the stance and does not begin to take a stance for the stroke that is actually made until after the caddie has moved out of that location. This applies anywhere on the course.

Backing away means that the player’s feet or body are no longer in a position where helpful guidance on aiming at the intended target line could be given. (Added 2/2019)

2. Examples of Caddie Not Deliberately Standing Behind Ball When Player Begins Taking Stance for Stroke

Rule 10.2b(4) does not allow a player to have his or her caddie deliberately stand on or close to an extension of the line of play behind the ball for any reason when the player begins taking a stance for the stroke.

The use of the term “deliberately” requires the caddie to be aware that (1) the player is beginning to take a stance for the stroke to be played, and (2) he or she is standing on or close to an extension of the line of play behind the ball.

If the caddie is unaware of either of these two things, the caddie’s action is not deliberate and Rule 10.2b(4) does not apply.

Examples of when a caddie’s action is not considered to be deliberate include when:

    • The caddie is raking a bunker or taking some similar action to care for the course and is not aware that he or she is doing so on or close to an extension of the line of play behind the ball.
    • The player makes a stroke and the ball comes to rest near the hole and the player walks up and taps the ball into the hole while the caddie is unaware he or she is standing on or close to an extension of the line of play behind the ball.
    • The caddie is standing on an extension of the line of play behind the ball but, when the player moves in to begin taking a stance, the caddie is facing away from the player or looking in a different direction and is unaware the player has begun to take his or her stance.
    • The caddie is engaged in a task (such as obtaining a yardage) and is unaware that the player has begun to take the stance.

But, in the examples given above, when the caddie becomes aware that the player has already begun to take a stance for the stroke to be played and he or she is standing on or close to an extension of the line of play behind the ball, the caddie needs to make every effort to move out of the way.

Common acts that caddies take unrelated to the player setting up to the ball, such as checking to see if a player’s club will hit a tree, whether the player has interference from a cart path or holding an umbrella over a player’s head before the stroke, are not treated as deliberate actions under Rule 10.2b(4). After helping the player with such an act, there is no penalty so long as the caddie moves away before the stroke is made.

If either the player or caddie is attempting to circumvent the primary purpose of Rule 10.2b(4), which is to ensure that aiming at the intended target is a challenge that the player must overcome alone, the caddie’s actions are treated as being deliberate. (Added 2/2019)

 

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev - udsendes hver mandag

Når du har skrevet din e-mail adresse og trykket tilmeld, modtager du en e-mail, hvor du skal bekræfte din tilmelding. Du kan altid framelde dig nyhedsbrevet ved at trykke på linket i bunden af nyhedsbrevet eller sende en mail til info@19hul.dk. Vi passer på dine data - læs mere i vores persondatapolitik.