AnbefaletGuide: Sådan virker den nye OWGR verdensrangliste

Guide: Sådan virker den nye OWGR verdensrangliste

Der er indført markante ændringer for herrernes verdensrangliste, OWGR, hvilket medfører at PGA Tour og Korn Ferry Tour spillere styrkes, mens spillere på (alle) andre tours vil få færre point.

Kort fortalt er der to store ændringer, så feltets styrke nu opgøres ud fra de scores alle spillere i en given turnering har haft de seneste to år. Derudover fjernes minimums point for de enkelte tours, så det nu er deltagerne i en given turnering som afgør, hvor mange point der spilles om. Dermed afspejles antal point direkte i, hvor gode spillere der er med i feltet.

Der er mere i videoen ovenfor, og nedenfor, hvor vi bl.a. forklarer hvorfor PGA Tour og Korn Ferry Tour spillere styrkes.

At der kommer nye regler har i øvrigt absolut intet med LIV Golf at gøre. De nye regler blev offentliggjort for et år siden, den 11. august 2021, så der har været en lang periode til at vænne sig til reglerne. Og det er resultatet af tre års analyse og arbejde på en fornyelse siden juli 2018. LIV Golf er ikke med på OWGR, men de har sendt ansøgning om optagelse.

Fortsat to år og 100 point for sejr i en major

En række ting omkring verdensrangliste er det samme som tidligere, så det er fortsat baseret på resultater de seneste to år, med de nyeste point der tæller mest. Der er også fortsat 100 point for at vinde en af de 4 majors og 80 point for at vinde Players Championship.

I alle andre turneringer optjenes også fortsat point baseret på spillernes styrke i den pågældende turnering, men det er i opgørelsen af dem, at den afgørende forskel ligger.

To afgørende nye ændringer

Der er overordnet set to afgørende ændringer, som indføres for at gøre systemet mere fair. Tidligere har der været en tendens til, at spillere på laverede rangerede tours har optjent flere point, end der var basis for, hvilket man nu sætter en stopper for.

Fremover har alle spillere et Strokes Gained World Rating der giver et antal Performance Points, som tages med i en given turnering. Og summen af alle Performance Points afgør feltets styrke. Strokes Gained World Rating er et udtryk for alle scores i tællende turneringer, som hver spiller har har haft de seneste to år og feltet han har spillet mod. Det bliver hurtigt lidt kompliceret, og over en 2 årig periode er der omkring 2.800 runder hvor 8.600 spillere indleverer 250.000 scores, så det er mange data bruges.

Man behøver ikke forstå alle reglerne for at forstå det mest grundlæggende, og i det nye system vil alle der klarer cuttet i en turnering få point. Så mens der fremover vil være ganske få point på spil i f.eks. en ECCO Tour turnering, så vil alle der klarer cuttet få del i dem. Lige nu er flere tusinde spillere registreret med 0 point, og mange af dem vil fremadrettet få lidt point.

Det er slut med minimumspoint som f.eks. mindst 24 på DP World Tour, 12 på Challenge Touren og 4 på Nordic League. Den såkaldte Home Tour Rating, hvor det gav ekstra point hvis en tours bedste spillere fra året før var med, er også sløjfet. Der er heller ikke flagskibsturneringer, som BMW PGA Championship har været det på DP World Tour. Demme ændring kommer til at gå hårdt udover mindre tours, men omvendt er det svært at finde gode argumenter for, at man skal have flere point end et givent felt egentlig berettiger til.

Allerede optjente point ændres ikke, så det er kun i fremtidige turneringer, at man optjener point efter de nye regler. Ændringer i placering vil derfor ske gradvist over de kommende to år.

PGA Tour og Korn Ferry Tour giver flere point

De nye regler vil alt andet lige medføre, at der forholdsmæssigt vil være endnu flere point at spille om i USA på PGA Tour og Korn Ferry Tour.

Det vil nogle mene er forkert, men OWGR forsøger med ændringerne at rette op på et system, som ikke var retvisende. Der er f.eks. Nordic League spillere, som tidligere på ganske kort tid er rykket meget frem på verdensranglisten og Challenge Tour spillere der hurtigt brager forbi spillere på et højere niveau. Man vil fortsat blive belønnet for gode resultater, men det kan komme til at tage længere tid at rykke frem i verden. Medmindre man præsterer blandt de bedste.

Når man nu fremadrettet ser på et deltager-felts reelle resultater, så vil det forholdsmæssigt være en fordel for PGA Tour og til dels også Korn Ferry Tour. Ganske enkelt fordi niveauet er højere der, og når DP World Tour har tynde felter uden de helt store profiler, så vil der bare være færre point at spille om. De seneste år er der en række eksempler, hvor en DP World Tour sejr har givet langt flere point til verdensranglisten end feltet egentlig berettede til.

Så fremover bliver det i endnu højere grad vigtigt at præstere i de største turneringer, hvis man vil frem på verdensranglisten. Noget de bedste danskere har haft det lidt svært med de seneste år, men med erfaringen bliver det forhåbentligt bedre.

OWGR forventer selv, at top-10 på verdensranglisten forbliver den samme med de nye regler, mens der vil være 2 – 5 udskiftninger i top-50.

Verdens nr. 1 er ikke nødvendigvis nr. 1 i Strokes Gained World Rating

Selvom der nu er et nyt målestoksforhold for de bedste spillere, Strokes Gained World Rating, så bruges det ikke direkte til at sige, hvem der er bedst i verden.

Strokes Gained World Rating er udtryk for de bedste scores over de seneste to år, men ikke nødvendigvis de bedste resultater. Man vil fortsat gerne belønne sejre og ikke mindst i majors, så ranglisten som vi kender den, vil fortsat blive brugt til at finde verdens bedste.

Her i den første uge hvor det nye system bruges er Scottie Scheffler nr. 1 på verdensranglisten foran Cameron Smith og Rory McIlroy.

I Strokes Gained World Rating er Rory McIlroy nr. 1 foran Patrick Cantlay og Cameron Smith. Jon Rahm er nr. 4 og først på 5. pladsen kommer verdensetteren Scottie Scheffler.

 

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev - udsendes hver mandag

Når du har skrevet din e-mail adresse og trykket tilmeld, modtager du en e-mail, hvor du skal bekræfte din tilmelding. Du kan altid framelde dig nyhedsbrevet ved at trykke på linket i bunden af nyhedsbrevet eller sende en mail til info@19hul.dk. Vi passer på dine data - læs mere i vores persondatapolitik.

Relaterede artikler

Verdensranglisterne, 4. december 2023

To LIV Golf vindere vandt på DP World Tour, mens Tiger Woods rykkede 430 pladser frem, selvom han blev nr. 18 ud af 20...

Jon Rahm skifter til LIV Golf

Efter flere ugers rygter er det nu officielt at 29-årige Jon Rahm fra Spanien, der er nr. 3 på verdensranglisten, skifter til LIV Golf....

De fem nyeste artikler på 19hul.dk