RejserAustralien, rejserCool, cooler… Queensland (1) - golf og rejseoplevelser

Cool, cooler… Queensland (1) – golf og rejseoplevelser

I anledning af at Australian PGA Championship spilles på RACV Royal Pines Resort, som Kim Boje har spillet genoptrykker vi to rejseartikler, hvor dette er den første.

— oOo —

Kænguruer og koalaer, koraller og klovnefisk, kakaduer og kookaburras, emuer og eukalyptustræer, wallabies og wombats. Queensland er velsignet med en forunderlig flora og fauna. Den australske delstat har desuden en enestående natur, et vidunderligt klima, en uhøjtidelig, sympatisk befolkning, og ikke at forglemme, masser af glimrende golfbaner! Med andre ord, der er mange grunde til at tage downunder.

RACV Royal Pines Resort – Gold Coast

Tre, fire timers kørsel syd for Fraser Island, og få kilometer fra The Gold Coast, ligger Royal Pines hvor Ladies ANZ Masters normalt afholdes i februar måned og Australian PGA Championship i december. Fra det fashionable hotel Crowne Plaza har man en forrygende udsigt ikke blot til golfbanens tre ni-hullers sløjfer, men også til den 35 km lange kyst, hvor skyskraberne i Surfers Paradise om eftermiddagen kaster lange skygger over guldkystens brede strande.

Ben, en god ven, og dennes veninde Christie, dukker op på 1. tee. De fremviser begge enorme vabler efter at have fuldført weekendens 96 kilometer lange orienteringsløb The Kokoda Challenge. Løbet har navn efter et berømt slag under 2. verdenskrig, hvor australske styrker med stort besvær fik nedkæmpet japanerne på Ny Guinea. The Kokoda Track var en vanvittigt stejl, mudret og malariabefængt sti gennem junglen, og siden de afgørende kampe her i 1942 har legenden om den australske junglesoldat været en vigtig del af den australske selvforståelse. Ben føler sig også som en helt, ikke mindst fordi han hjalp den blonde Christie gennem strabadserne.

Nu gælder det så udfordringerne på Royal Pines. De første ni huller på orange sløjfe er af allerhøjeste kvalitet. De menneskeskabte søer og vandløb med stensætninger i beton og fairways flankeres af overdådige luksusvillaer. Grøn sløjfe er mindre interessant, men lige så svær, med mange lange par 4 huller, hvor der skal 3- og 4-jern ind til green, selv efter et godt drive. Ben har svært ved at koncentrere sig om spillet – han satser tydeligvis på det sociale, hvilket kan ses på hans score. Gosh, mate, my short game is a bit shorter than it should be, er en typisk replik, efter at han på 18. igen har duffet lige uden for green.

Turtle Point Golf Course & Hamilton Island Golf Club

Laguna Whitsundays var tidligere et populært feriested i Queensland med en af Australiens allerbedste golfbaner, Turtle Point Golf Course. Her hoppede kænguruer lystigt over velplejede fairways og hvert hul var en oplevelse.

Normalt har en bane et særligt, såkaldt signaturhul, men Turtle Point havde 18 af slagsen – ofte med Stillehavet i baggrunden og Whitsundays øerne som grønne pletter i horisonten. Imidlertid kom en altødelæggende cyklon uheldigvis forbi, og både resort og golfbane har siden været lukket ned.

Lokale golfere begræder tragedien på Turtle Point, til gengæld fryder de sig over, at der er dukket en værdig afløser op i nabolaget: Hamilton Island Golf Club med 18 huller der bogstavelig talt er skåret ind i klipperne, og som har 360 graders udsigt til Whitsunday Islands’ øvrige 73 øer. Blot skal man vide, at den vidunderlige bane trods navnet ikke er beliggende på Hamilton Island men på naboøen Dent Island!

Der er mange udflugtsmuligheder på solskinskysten ud over golf. Blot en halv times kørsel fra Buderim ligger fx Australia Zoo, som den nu afdøde krokodillejæger Steve Irwin gjorde verdenskendt. Her kan man klappe koalaer og vombatter og kænguruer og se et meget professionelt show i The Crocoseum, der har plads til 5.000 tilskuere. Især er det imponerende at se farvestrålende papegøjer flyve en tur rundt i den store arena. Showet slutter med saltwater crocs, som Irwin på spektakulær vis plejede at fodre på tætteste hold. Et hold Irwin-kloner har overtaget showet og får krokodillerne til at springe halvanden meter op ad vandet for at sluge en halv kylling. Remember, guys, never climb trees near a creek up north, lyder formaningen til slut.

Vælger man bilen som transportmiddel rundt i Queensland, kan det anbefales at vælge et køretøj med firehjulstræk og roo bar – ikke kofanger, kængurufanger! Mørket falder tidligt på, og de australske natdyr kommer ofte på tværs af The Bruce Highway. Det generer dog ikke de store lastbiler, road trains, som buldrer af sted på den blot tosporede vej, hvilket de mange ådsler i vejkanten vidner om.

Vil man snorkle på Great Barrier Reef, det store koralrev ud for Queenslands kyst, kan man tage nordpå fx til Whitsundays Islands, og indlogere sig på et af områdets mange hoteller.

The Whitsunday Islands

Vi tager en blaffer op ved Crocodile Creek, hvor et skilt advarer mod at bade i vandløbet. Blafferen fortæller at der er a nasty 3-meter croc here. But so what? We think it’s a shame to have it removed. It’s his place!

I Airlie Beach siger vi farvel til den blaffende ”Crocodile Dundee” og går om bord på katamaranen The Voyager. Første stop er Hook Island, hvor man iføres svømmefødder og snorkel for at studere tropefisk og koraller på nærmeste hold.

Næste stop er Whitehaven Beach. Den fem kilometer lange paradisiske strand består af blændende hvidt silica sand, der er så finkornet som pudder, og som kan anvendes til at producere optiske glaslinser. The Voyager går så langt ind som muligt på revlen, og man må hive op i shorts og skørter for at vade i land. Efter en svømmetur i det krystalklare, turkisblå vand ses The Voyager igen mave sig op på stranden, og der sejles til Daydream Island, en lille perle af en tropeø med resort, tennisbaner, minigolf og et kapel for de giftelystne med glasvæg ud mod havet.

Fraser Island

På turen tilbage mod Brisbane kan man lave en afstikker undervejs og køre vestover ad røde grusveje gennem bushen til nationalparken i Carnarvan Gorge og se næbdyr og aboriginale hulemalerier. Alternativt kan man gøre stop i Hervey Bay og enten tagen en båd ud for at se søkøer, delfiner og pukkelhvaler, eller krydse The Sandy Strait i en fladbundet pram for at besøge verdens største sandø, Fraser Island, der kom på verdens naturfredningsliste i 1992, hvilket betyder, at man ikke tillader at der røres ved øens enestående og skrøbelige økosystem. Mod en klækkelig betaling kan firehjulstrækkere dog få lov til at benytte de smalle hulveje med blødt, fint sand og køre gennem den tætte fyrreskov, hvor 60 meter høje terpentinholdige satinaytræer kysser bildækkene og grene svirper mod forruden.

En guidet tur i specialbyggede busser går først til Lake McKenzie, en af de over 70 ferskvandssøer på Fraser Island. Den foregående vinternat – vi er i juli måned – er der målt minus 3,1 grader, det laveste der er blevet registreret i mands minde på disse kanter, og vandtemperaturen er følgelig meget kølig. I dagens avis, The Chronicle, lyder overskriften nemlig: Shivers, this is one cold July. Den vittige guide Greg forsøger ikke desto mindre at lokke godtroende turister ud i den klare sø ved at fortælle, at badevandet er 26 grader, for bagefter at tilføje: Well, it’s definitely 26 degrees… in summertime, guys!

Og så er det ellers op af søen, gennem regnskoven og ud til stranden på østkysten, hvor det går nordover på The 75 Mile Beach med 100 km i timen, gennem små creeks, der løber ud i havet. Der gøres holdt ved The Maheno, et krydstogtsskib, der kom ind i en cyklon i 1935 og blev smidt op på stranden. Det er halv begravet i sandet, og Greg fortæller, at der kun er 15-20 år til, at man ikke mere kan se de rustne rester af skibet, der startede sin karriere som kanonbåd i 1. verdenskrig.

Stranden fungerer også som landingsbane for små propelfly, der tager turister på en kort flyvetur over den 160 km lange ø for 70 australske dollars.  De passagerer, som tager mod tilbuddet, samles op 20 minutter senere ved the Pinnacles, hvor forskelligfarvet sand er presset sammen til nogle spektakulære tinder.

Solen går ned, Sydkorset og den omvendte måne dukker frem på den sorte himmel. Der tages afsked med Ben og Christie og Queensland, og man stiger ind i jumbojetten med visheden om, at det ikke er sidste gang venner og golfbaner skal besøges downunder. Eller måske skulle man flytte derned – og tage familien med, inkl. hus.

Dette er den først af to artikler i serien – læs den anden her.

Tekst: Kim Boje. Fotos: Mads og Kim Boje

Revideret rejseartikel fra 2007.

FAKTA

Fly til Brisbane, fx via Bangkok – bestil gerne et halvt år inden afgang for at opnå de billigste billetter.

RACV Royal Pines Resort – Gold Coast: www.royalpinesresort.com.au
Queensland: www.queenslandholidays.com.au
Hamilton Island Golf Club: www.hamiltonislandgolfclub.com.au
The Whitsunday Islands: www.tourismwhitsundays.com.au
Australia Zoo, www.australiazoo.com.au
Fraser Island: jf. www.fraserexplorertours.com.au

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev - udsendes hver mandag

Når du har skrevet din e-mail adresse og trykket tilmeld, modtager du en e-mail, hvor du skal bekræfte din tilmelding. Du kan altid framelde dig nyhedsbrevet ved at trykke på linket i bunden af nyhedsbrevet eller sende en mail til info@19hul.dk. Vi passer på dine data - læs mere i vores persondatapolitik.

Relaterede artikler

Herrer: Penge- og pointranglister, 22. april 2024

Scottie Scheffler vandt RBC Heritage, og verdensetteren har nu vundet 4 af sine seneste 5 turneringer! Det var en Signature Event med en præmiesum...

Se putting clinic med Rory McIlroy

Op til Hero Dubai Desert Classic i januar gav Rory McIlrpoy en putting clinic for inviterede gæster. DP World Tour har lavet en video...

De fem nyeste artikler på 19hul.dk